Juntament amb la vinya i l’olivera, la figuera és un dels pilars de la civilització mediterrània.

Ja des del començament dels segles, compta la llegenda, que Adam i Eva es van vestir amb les fulles d’una figuera.

Existeixen una gran varietat de figues, les de pell verda, violeta, negre, vermella… i totes elles es caracteritzen per ser fràgils i delicades.

Si les comprem al mercat, les hem de triar que siguin fermes i perfumades, i les hauríem de consumir com a màxim en 3 o 4 dies, per tal de guardar totes les seves propietats nutricionals i organolèptiques. Un costum força arrelat encara, és que el qui té una figuera, comparteix les figues i comparteix el moment de collir-les, amb amics, familiars i veïns.

Les figues són riques amb aigua i sucres, fibra, vitamina B, potassi, magnesi i calci. Són de fàcil digestió i tenen un efecte laxant. És una fruita molt indicada en persones amb el colesterol elevat o amb problemes de restrenyiment.

Les figues es poden assaborir de diferents maneres, la millor segurament, serà acabades de collir i a l’ombra de la figuera. Però també les podem menjar assecades o en confitura, com a part d’una amanida, d’unes postres elaborades o com a guarnició de carn o de peix.

Amanida de figues amb formatge de cabra i pernil

Ingredients

  • 500 g de figues
  • 200 g de formatge de cabra fresc
  • 150 g de pernil tallat fi
  • 1 grapat de fulles d’espinacs tendres
  • 1 grapadet d’ametlles o avellanes torrades i trinxades
  • fulles d’alfàbrega
  • 3 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 1 cullerada sopera de mel
  • 1 cullerada sopera de vinagre
  • sal i pebre

Elaboració

Escalfar 2 c/s d’oli en una paella, afegir les figues tallades per la meitat, el vinagre, la mel, sal i pebre. Remenar suaument durant 2 minuts i reservar.

Muntar l’amanida amb les fulles d’espinacs tendres, les figues, el formatge esmicolat i el pernil tallat fi.

Afegir l’alfàbrega picada, les ametlles o avellanes trinxades, oli, sal i pebre al gust.

Guarnició de figues per un peix a la planxa: figues amb Porto

Ingredients

  • 30 g de mantega
  • 8 figues
  • 1/2 vaset de Porto
  • 1/2 iogurt

Elaboració

Escalfar la mantega dins una paella

Afegir les figues sense pelar, netes i tallades a quarts, remenar durant 2 minuts

Afegir el Porto i deixar reduir durant 8 minuts aproximadament, salpebrar.

Afegir el iogurt, remenar i deixar coure uns 3 minuts.

Les figues per ser ben bones han de tenir tres senyals, Maduretes, pansidetes i picades pels pardals,