NP 22015-Celler Cooperatiu d'Artés

El Celler Cooperatiu d’Artés – ARTIUM- aposta per la varietat autòctona Picapoll creant el vermut de picapoll

La Cooperativa d’Artés acaba de presentar una novetat en el seu catàleg, amb un vermut elaborat a partir de la varietat autòctona de raïm blanc, el picapoll. Segons Anna Berenguer, portaveu d’Artium, “ja fa molts anys que intentàvem desenvolupar una fórmula atractiva pels consumidors de Vermuts”. El nou producte es basa  en formulacions antigues i noves, en què el 75% és vi picapoll dels socis de la cooperativa. La resta són maceracions  amb herbes i espècies naturals com ara l’artemísia, la camamilla,…i la part dolça l’aporta únicament  la sacarosa.

El Picapoll, empeltat a la història del celler

Des de fa més de 70 anys, la Cooperativa d’Artés elabora productes vinícoles amb la varietat de raïm autòctona picapoll. I en fa 60, des de l’any 1955, que el va començar a comercialitzar com un vi monovarietal en ampolla de 75cl, com el coneixem ara. Aquest fet, va donar un impuls important per prestigiar una varietat de raïm que es devaluava per la seva poca productivitat i exigència al camp.

Des de la Cooperativa d’Artés s’ha cregut en la senzillesa, elegància i flexibilitat de la varietat per innovar i això ha permès desenvolupar diferents productes. Als que ja coneixem, el blanc jove Picapoll Artium 2014; blanc amb pas per fusta Picapoll Artium BÓTa 2013, que va marèixer el Bronze als Premis Vinari 2014; i finalment la Mistela De Picapoll, un digestiu per postres molt lleuger i a l’estil Grand Pecher. Ara cal afegir-hi la novetat d’aquest any, el Vermut de Picapoll.

Elegant

Segons Berenguer, “és un vermut diferent, elegant, on en nas apareixen els aromes primaris del most del raïm picapoll i un delicat fons mineral tan present a la terra del Bages i en boca, juga a doble banda, l’amargor necessària per disfrutar-lo acompanyat d’olives, xips, escopinyes i una dolçor de fruita madura molt suau que et permet assaborir-lo sol, o fins i tot acompanyant els primers plats d’amanides”.