Arriba la temporada del fred, i a Santa Coloma de Farners ho celebren. Durant tot el cap de setmana, la Festa de la Ratafia porta una atapeït programa d’actes per a tots els públics. Xerrades, presentacions, concerts i el popular mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre. A més de la gran Vela de la Ratafia a la plaça Farners, amb totes les ratafies de Catalunya.

Festa de la Ratafia: la Fira amb totes les ratafies comercials de Catalunya

El segon cap de setmana de novembre, a la plaça Farners de Santa Coloma de Farners, tindrà lloc una nova edició de la Fira de Ratafies comercials.

La presència de més de 25 marques de ratafia per tastar i comprar, fan de la Festa de la Ratafia la cita més important del sector. Un dels aparadors més importants per presentar projectes ratafiaires que aborden la innovació.

Mostra de ratafies de Santa Coloma

El dissabte abans de la Festa de la Ratafia, el dissabte 5 de novembre, hi ha la Mostra de ratafies de Santa Coloma.

Festa de la Ratafia: Concurs de Ratafies Casolanes

Un any més, el Concurs de Ratafies Casolanes convoca a les persones elaboradores de ratafia als tres premis a les millors ratafies catalanes. També a la nominació del premi a la millor ratafia local.

Els darrers anys han esta més de 200 candidats, que es presenten al concurs de la millor ratafia casolana del nostre país.Un primer jurat fa una selecció prèvia, el dissabt abans de la fira. N’escullen les 10 ratafies que passen a la final.

Un segon jurat, format per persones expertes en el món de la ratafia, seleccionarà després les tres ratafies guanyadores i la millor local. Això serà durant la Gala de la Ratafia que tindrà lloc el divendres 11 de novembre, dins els actes de la 41a Festa-Concurs de la Ratafia.

Activitats culturals

Algunes de les activitats i artistes d’enguany són: Renaldo & Clra, La Ludwing Band, Maria Jaume, Titelles Pamipipa, Companyia Teatre Mòbil, Tripulant, Colla Castellera Guillats de la Selva, Què fas Carlota, Diables d’en Pere Botero, Trobada de Colles Geganteres, Petita Confraria, Confraria Jove …

La Festa de la Ratafia, un programa complet

Podeu consultar el programa complet de l’edició del 2022.

Concurs de ratafies

  • Al voltant de 200 ratafies participants (d’arreu de Catalunya)
    45 persones membres del Jurat expert (Josep Roca, Ferran Centelles…)
    Ratafies de tot el món (han participat ratafies de Hawai, Nova Zelanda, Australia, Canadà , Nova York…)
  • Exposició de totes les ratafies participants
  • Confrare d’honor 2022: Astrid Van Ginkel

Dissabte 12 de novembre, durant tot el dia

Plaça Farners

  • Fira de ratafies i altres productes artesans, on es podran degustar i adquirir la majoria de ratafies comercials del país.
    Per fer les degustacions caldrà comprar tiquets, copa i portacopes a l’estand oficial de la Festa (ubicat a les Mesures). També es podran adquirir elements de marxandatge de la Festa i hi haurà una demostració de destil·lació d’aiguardent a càrrec dels mestres Joan Pujades i Tomàs Bosch (Priorat – Terra Alta).

Plaça del Firal

  • Ratafiàrium a l’aire lliure, fira on es podran degustar i adquirir aliments elaborats amb ratafia (pastisseria, melmelada, xocolata,…) de la mà de pastisseries i productors de Santa Coloma i d’arreu.

Pati Llar de Jubilats

  • Espai Familiar, amb diversos espais de joc per infants i un escenari per espectacles i concerts per a totes les edats.
    Hi haurà un espai de jocs de fusta i activitats dinamitzades per Sol Solet Rialles durant el matí.

Casa de la Paraula

  • “Els estiuejants i el Balneari. La petjada dels visitants a Santa Coloma de Farners (1850-1950)”, exposició de l’Axciu Comarcal i l’Ajuntament .

Seu Òmnium Cultural

  • Exposició de cartells històrics de la Festa-Concurs de la Ratafia de Santa Coloma de Farners.

Dissabte 12 de novembre, matí

  • 10.30 h Can Fontdeglòria
    Inauguració de l’exposició “Aparadors de Ratafia. Santa Coloma de Farners”
  • 11.00 h Espai Familiar- Llar Jubilats
    Activitat familiar “Fem el mural de la ratafia”, a càrrec de Sol Solet Rialles.
  • 11.00 h, Jardí de la Ratafia
    Visita guiada per l’Univers de la Ratafia, a càrrec de La Sobirana Cooperativa.
  • 11.30 h, Casa de la Paraula
    Presentació del llibre “Quaranta llunes, quaranta sols”, obra de l’escriptor colomenc Josep Solà.
  • 12.00 h, Bar Llar de Jubilats
    Presentació-tast del llibre “90 Licors Casolans Catalans” (Farell Editors).

Dissabte 12 de novembre, tarda

  • 16.30 h, Arxiu Comarcal
    Tast-tertúlia de ratafies casolanes singulars.
  • 20.00 h Plaça de la Pau
    Ball de purificació de les herbes de la Confraria Jove.
  • 21.00 h, Cercle Jove
    3r Sopar de joves de la ratafia
  • 23.30 h, Pavelló de la Nòria
    Ball de la Ratafia, amb Germà Negre, Maluks i Pelukass (entrada gratuïta).

Diumenge 13 de novembre, matí

  • 8.00 h, Parc de St. Salvador
    10a Cursa de la ratafia amb un recorregut curt (12 km) i un de llarg (24 km).
  • 11.00 h, Bar Llar de Jubilats
    Presentació i tast de la Carta de Ratafies de Santa Coloma.
  • 12.30 h, Obrador La Sobirana
    Tast guiat de ratafies del món, a càrrec de La Sobirana Cooperativa.

Diumenge 13 de novembre, tarda

  • 17.00 h, Arxiu Comarcal
    Demostració i tast “Fer ratafia a la tardor: descobrim la ratafia de codony”
  • 18.00 h, Pavelló La Nòria
    El gran alambí, transformació de les herbes de la Petita Confraria en l’essència de la Confraria Jove.
  • 18.30 h, Pastisseria Trias
    Tast de la Carta de Ratafies de Santa Coloma, amb degustacions de les ratafies 1842

Festa de la Ratafia és Gastronomia

  • Ratafiàrium: xuixo ratafia, bunyols de ratafia, xocolata amb ratafia, melmelada amb ratafia…
  • Castanyada
  • Zona de Furgoteques
  • Oferta de plats cuinats amb ratafia (restaurants del poble)
  • Oferta de postres amb ratafia a les pastisseries locals.
  • Demostració de neules artesanes
  • Tallers de pastisseria amb Ratafia, Mariona Fidalgo (Jordi Bordas)
  • Taller de cuina amb ratafia, Eva Olivares (Eva la Cuinera)
  • Demostració destil·lació

Fira de la ratafia i mercat productes proximitat

  • Fira amb totes les Ratafies de Catalunya
  • Espai per a la Presentació de novetats ratafiaires
  • Botiga al carrer
  • Concurs d’aparadors
  • Parades d’artesans
  • Mercat de productes de proximitat
  • Mercat del rest (productors locals)

La ratafia és el paisatge en una ampolla

Joan Casalprim, de la Confraria de la ratafia, ho explica en una entrevista a Xarxanet.

Cadascú es fa la seva ratafia. Sempre hi ha l’element base, que és la nou verda, i a partir d’aquí es crea al gust de cadascú. Podem dir que la ratafia és una manera de posar el paisatge en una ampolla. No és igual una ratafia feta a la Garrotxa, que una feta a la Selva, a Lleida o a les terres de l’Ebre. Les herbes i les plantes que es troben a cada zona són diverses o tenen propietats diferents, perquè el sòl és diferent: no té el mateix gust una farigola collida en alta muntanya que una collida arran de mar. Per tant cada ratafia representa el territori on s’ha fet.

Més informació