Image
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori

proper.cat

Figues
Les figues, acabades de collir i a l'ombra de la figuera. Però també assecades o en confitura, en'una amanida, postres elaborades o com a guarnició de carn o de peix.
De temporadaProducte
14/09/2021

Figues: dues receptes per assaborir-les

Eva Pio

Dietista-nutricionista a la Fundació Althaia
O pots aprofundir en el tema
#Figues #Fruites

Il·lustració: Raül Royo

Il·lustrador...

Juntament amb la vinya i l’olivera, la figuera és un dels pilars de la civilització mediterrània. El seu fruit, les figues. Coneguem les seves propietats i un parell de receptes per gaudir-ne a la cuina: amanida de figues i figues amb Porto.

Ja des del començament dels segles, compta la llegenda, que Adam i Eva es van vestir amb les fulles d’una figuera.

Existeixen una gran varietat de figues, les de pell verda, violeta, negre, vermella… Però totes elles es caracteritzen per ser fràgils i delicades.

Si les comprem al mercat, les hem de triar que siguin fermes i perfumades. Sobretot, les hauríem de consumir com a màxim en 3 o 4 dies, per tal de guardar totes les seves propietats nutricionals i organolèptiques. A més, un costum força arrelat encara, és que el qui té una figuera, comparteix les figues i comparteix el moment de collir-les, amb amics, familiars i veïns.

La figa és sobretot rica en aigua i sucres, fibra, vitamina B, potassi, magnesi i calci. És de fàcil digestió i té un efecte laxant. Així, és una fruita molt indicada en persones amb el colesterol elevat o amb problemes de restrenyiment.

Dues receptes amb figues

La figa es pot assaborir de diferents maneres. La millor segurament, serà acabada de collir i a l’ombra de la figuera. Però també les podem menjar assecades o en confitura, com a part d’una amanida, d’unes postres elaborades. També com a guarnició de carn o de peix.

amanida de figues

Amanida de figues amb formatge de cabra i pernil

Amb una bona amanida de figa ens podem anar acomiadant de l’estiu i donar la benvinguda a la tardor. Tenim un bon grapat d’opcions: amanida de figues amb foie, amb formatge, amb pernil…

Ingredients

  • 500 g de figues
  • 200 g de formatge de cabra fresc
  • 150 g de pernil tallat fi
  • 1 grapat de fulles d’espinacs tendres
  • 1 grapadet d’ametlles o avellanes torrades i trinxades
  • fulles d’alfàbrega
  • 3 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 1 cullerada sopera de mel
  • 1 cullerada sopera de vinagre
  • sal i pebre

Elaboració

Per començar, escalfar 2 c/s d’oli en una paella. Afegir les figues tallades per la meitat, el vinagre, la mel, sal i pebre. Remenar suaument durant 2 minuts i reservar.

Muntar l’amanida amb les fulles d’espinacs tendres, les figues, el formatge esmicolat i el pernil tallat fi.

Finalment, afegir l’alfàbrega picada, les ametlles o avellanes trinxades, oli, sal i pebre al gust.

Figues

Guarnició per un peix a la planxa: figues amb Porto

Ingredients

  • 30 g de mantega
  • 8 figues
  • 1/2 vaset de Porto
  • 1/2 iogurt

Elaboració

Primer, escalfar la mantega dins una paella.

Afegir la fruita sense pelar, netes i tallades a quarts. Remenar durant 2 minuts.

Seguidament, afegir el Porto i deixar reduir durant 8 minuts aproximadament. Salpebrar.

Finalment, afegir el iogurt, remenar i deixar coure uns 3 minuts.

Les figues per ser ben bones han de tenir tres senyals: maduretes, pansidetes i picades pels pardals.

Més receptes amb figues

La cuinera Teresa Carles ens proposa aquesta amanida de figues fetes a la barbacoa, o a la planxa:

 

Un altre cuiner, Olivier Guilland, del restaurant La Cuina d’en Garriga, explica com preparar una amanida de figues, mongeta perona i pernil ibèric
.

 

Aquest article el vam publicar per primer cop el setembre del 2017.

El setembre del 2021 l’hem ampliat, afegint-hi més receptes.

Comments

Deixa-hi un comentari

Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.

Vols subscriure't a Proper?

Cancel·la la resposta

Articles
relacionats

De temporada
Número 2

Carxofes del delta de l’Ebre

De temporadaProducte
Número 0

Maduixa del Maresme, maduixa de qualitat

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • Vimeo

newsletter

Subscriu-te i descobreix totes les novetats del teu entorn més proper

Proper

Primavera 2022

  • Iniciatives
  • Productors
  • Producte
  • De temporada
  • Veus
  • Restaurants

Proper

  • Equip
  • Contactar
  • Newsletter
  • Publicitat
  • Avís legal
logo CDmon

hosting by cdmon

Amics del Segell
Pujar