L’hort del Navarro

Agricultura ecològica a Súria

L’Hort del Navarro, a Súria, és una petita explotació familiar de poc més d’una hectàrea i mitja. S’hi fa agricultura ecològica. Es troba al costat del riu Cardener i ben a la vora d’un fantàstic bosc de ribera que és una de les joies ecològiques de la zona.

Al capdavant hi trobem dos germans, el Jordi i la Tina Morera. Joves, però amb una llarga tradició al darrere.

Això del ‘Navarro’, per exemple, ja ve del rebesavi del pare. Feia de carreter, transportava sal i guix. Feia viatges cap al nord d’Espanya, cap a Navarra. I vet aquí que li deien “el Navarro”.

L’hort que treballen pertany a la família com a mínim des del 1700. Com en tants d’altres casos, l’explotació ha tingut els seus alts i baixos. Les feines de l’hort, abans que les recuperessin el Jordi i la Tina, estaven pràcticament abandonades.

El Jordi Morera va estudiar a l’Escola Agrària de Manresa. En acabat, decideix tornar a engegar l’activitat agrícola a la finca, amb l’ajuda del seu pare. Però aquest cop amb una filosofia diferent: la de l’hort ecològic.

El Jordi s’encarrega de la producció, i la serva germana, la Tina, de fer-ho arribar als clients. La venda directa, amb el sistema de cistelles setmanals, és una altra de les claus del projecte.

Verdures de temporada

A l’Hort del Navarro creuen en la producció de fruita i verdura de temporada. És per això que no hi trobarem pomes a l’estiu o pebrots a l’hivern.

Fan tota la varietat habitual de verdures i productes de l’hort. Si bé al llarg dels anys han anat veient què s’hi fa bé, en els seus horts, i què no. També aquí els tomàquets són els reis de l’estiu, i per això el Jordi ha tingut presència habitual a la Festa del Tomàquet del Bages.

Mas Cebrià, oli i pollastres ecològics

A part dels productes de l’horta, aquest equip jove també cria pollastres ecològics, des del 2013. Aquesta línia de treball, sota el nom de Mas Cebrià. Aquesta masia és a la carretera cap a Castelladral.

Paciència, un temps de cria llarg i pastura a l’aire lliure. Un creixement lent, que comporta un desenvolupament muscular adequat, que dóna al gall una textura ferma i un gust excel·lent.

De les dues races autòctones catalanes, el gall del Penedès i el pota blava d’El Prat.

Oli Corbella

Al Mas Cebrià, a més de pollastres, també hi tenen una plantació d’oliveres. De la varietat Corbella, com pertoca a la vall del Cardener. Se’n fan el seu oli, ecològic, que podrem trobar al Garbell. Tenen poca producció, d’oli, però formen part de la Taula de l’Oli del Bages.

L'hort del Navarro

Venda per internet, i, ara, una botiga

Una de les característiques del projecte, com dèiem, és la venda directa al consumidor, i ho fan de dues maneres.

Amb el mètode de les cistelles setmanals, que es poden encarregar per internet. Cada setmana envien un correu amb les verdures disponibles, i responent el mateix correu ja pots fer la comanda. Les reparteixen ells mateixos cada dijous a diferents poblacions del Bages.

Havien estat habituals als mercats setmanals de Súria i Navàs, però han deixat d’anar-hi, des que tenen botiga. L’empenta d‘aquests dos germans els ha portat a obrir botiga a Súria, el Garbell, al carrer de Pius Macià.

Al Garbell, és clar, trobem les verdures de l’Hort del Navarro, l’oli i els pollastres del Mas Cebrià. A més, hi podem trobar molts altres productes de proximitat, d’altres productors de la zona. Les carns de Pastures de Castelltallat i de Dpagès, per exemple. Vins i licors a granel, cerveses artesanes. I encara, que la botiga té un aire d’agrobotiga, els pagesos ‘amateurs’ hi trobarem planter i altres productes per a les feines del camp.


Per saber-ne més:

L’hort del Navarro

Carrer de Pius Macià 15
Súria 08260 CT ES
Com arribar-hi
dilluns, de 17 a 20 h dimarts a divendres, de 9 a 13 h i de 17 a 20 h dissabte, de 9 a 13 h