Mas de Sant Iscle

Mas de Sant Iscle: un celler del pla de Bages en reconversió a ecològic

El Mas de Sant Iscle és un dels cellers veterans, amb una història centenària al darrere i una participació activa a la DO Pla de Bages des que aquesta es va crear. L’equip que el gestiona, però, s’ha renovat recentment. De la gestió se’n fa càrrec ara Mond Obert, amb Josep Tarin, de Talamanca, al capdavant,  que s’ha envoltat d’un equip les cares visibles del qual són equip són el Josep, la Montse, en Pep i l’Ivan.

La història del Mas de Sant Iscle es remunta fins a l’any 950, època en què es funda el monestir de Sant Benet de Bages. El mas, al bell mig del Pla de Bages, està en una situació que va ser estratègica durant molts anys: per allà passa el Camí Ral que va de Barcelona a Cardona, per allà passa també la Sèquia, que porta l’aigua de Balsareny a Manresa.

El cultiu de la vinya hi és present ben aviat. Com en tants d’altres casos, primer es fa vi per a l’autoconsum, després es venen els excedents, a granel, i en època ja més moderna es fa al pas al vi embotellat.

Amb una particularitat: l’any 1990 aposten per fer escumós, a base de xarel·lo, sauvignon blanc i macabeu. Tenint l’escumós al cap, fan una primera plantada de picapoll.

Quan molts arrenquen picapoll, ells en planten

Amb l’entrada a la DO Pla de Bages la gamma de vins del Mas de Sant Iscle es diversifica i es recuperen varietats. S’especialitzen en blancs, i en fan bandera: “com a celler ens agrada treure pit de les nostres varietats estrella com són el Picapoll Blanc i el Gewürztraminer, varietat que ens distingeix com a celler, ja que som l’únic celler que la cultiva en la DO Pla de Bages.”

A més dels esmentats Picapoll Blanc i el Gewürztraminer, en la seva gamma de vins actual hi tenen l’Isclet blanc i l’Isclet negre, uns vins joves, uns vins per gaudir diàriament. L’Aina, un picapoll rosat. El Ba-Roc, que va ser el seu primer negre.

Oliveres ecològiques

A part de fer vi també tenen oli obtingut de les oliveres cultivades ecològicament, les principals varietats que cultiven són l’arbequina, la corbella, la vera i la verdal manresana.

Carrer Sant Iscle 1
Sant Fruitós de Bages 08272 CT ES
Com arribar-hi
Horaris botiga física Dilluns a divendres: De 9 a 14 hores Dissabte i diumenge: D’11 a 14 hores