Oli Migjorn

La recuperació de feixes i oliveres

Oli d’oliva verge extra ecològic

La Maria Àngels Rial és una empresària d’èxit. De les que saben que cal treballar de valent quan es vol tirar endavant una empresa, una idea.

L’any 2007 va començar un projecte nou, a la finca de Migjorn. Amb part a Cardona, i part al terme de Navàs, però a la vall del Cardener, al sud de Cardona. Una finca en què s’hi havia cultivat cereals. Però com que tot són feixes petites, fa de mal treballar amb el tractor, i es va anar abandonant.

Què hi podem fer?, es preguntava la Maria Àngels. Aquí hi havia hagut oliveres, i les oliveres donen poca feina, deia l’avi. És així que es va apostar per l’oli, com a motor de recuperació d’aquesta finca.

Recuperar la corbella

Comença plantant-hi oliveres de la varietat arbequina, però aviat s’adona que el camí passa per recuperar la varietat autòctona de la zona, la Corbella. Rescata velles oliveres, oblidades, que van fent la seva vida abandonada en els marges. De la mateixa finca de Migjorn, però també en les finques dels veïns. Les troben cobertes d’esbarzers, amagades al mig dels boscos de pi… Poca broma: fins a tres mil oliveres velles recuperades, de quaranta finques diferents.

També en planten de noves, és clar. Amb la idea d’arribar-ne a tenir 20.000, d’oliveres.
Per fer-ne un oli de qualitat. Amb la certificació ecològica del CCPAE, i també amb la certificació kosher, que els obre les portes a alguns mercats internacionals.

Per aconseguir un oli de la màxima qualitat és important collir l’oliva en el seu punt òptim de maduració. Però també que entre la collita i el procés d’extracció passi el mínim temps possible. Allò d’arribar i moldre, en versió collir i moldre. A Olis Migjorn ho poden fer, perquè disposen de les instal·lacions per fer tot el procés.

Els olis Migjorn, a tot el món

Els olis que n’obtenen, doncs, són d’alta qualitat. Els podem trobar a la finca, al seu lloc web, i a moltes botigues i supermercats de la comarca. Tenen olis d’arbequina, de corbella i de picual. Amb el nom d’Oli de Cardona també en tenen de cupatge, és a dir, de barreja de diferents varietats.
Tenen a més una gamma d’olis aromàtics: d’alfàbrega, de tomàquet i farigola, de tàperes, bitxo i all, i de ceps.

Com diu la Maria Àngels, amb determinació: “Procurarem que el nostre oli es vengui a Cardona, a la rodalia i a l’estranger.”


Per saber-ne més, un parell de vídeos: