La carxofera és una hortalissa que es conrea a les zones de la costa de Catalunya, principalment al Baix Llobregat (carxofa del Prat) i al Delta del Ebre (carxofa del Baix Ebre i Montsià). Té una temporada molt llarga, les primeres arriben el mes de novembre i les darreres a mitjan maig.

La varietat que trobem amb més facilitat és la blanca de Tudela, de forma rodona, fulles centrals molt compactes i de color verd.

A l’hora de comprar carxofes s’han de seleccionar les més tendres, verdes i amb les fulles apinyades. Si s’obren amb facilitat i les fulles estan toves ens indica que fa més temps que s’han collit.

Les carxofes s’han de guardar en un lloc fresc, com pot ser la nevera, i no tallar el tronc fins el moment de consumir-les.

Composició nutritiva en cru

De 171 g de carxofa, la porció comestible és un 58 %, o sigui 100 g.

Parlarem de 100g de porció comestible (PC) i en cru.

Energia Kcal 22
Aigua (g) 83.3
Proteïna (g) 2.9
Lípids (g) 0.2
Colesterol (mg) 0
Glúcids (g) 2.3
Fibra total (g) 9.4
Na (mg) 15
K (mg) 300
Ca (mg) 44
Mg (mg) 27
Vit A (µg) 8
Carotenoides (µg) 47

Considerem una ració individual 390 g que es converteix en 225 g de PC (200-250).

Energia Kcal 50
Aigua (g) 187.5
Proteïna (g) 6.5
Lípids (g) 0.5
Colesterol (mg) 0
Glúcids (g) 5.1
Fibra total (g) 21.1
Na (mg) 34
K (mg) 675
Ca (mg) 99
Mg (mg) 61
Vit A (µg) 18
Carotenoides (µg) 106

Propietats nutritives de la carxofa

La carxofa és hepatoprotectora, o sigui que afavoreix la funció hepàtica com tots els vegetals amb lleuger sabor amarg. També és colerètica, o sigui que fa augmentar la secreció biliar, fet que millora la digestió sobretot dels greixos.

És, amb diferencia la verdura més rica en fibra, aquesta propietat influeix en la prevenció de l’estrenyiment, en disminuir el colesterol, la pressió arterial i ajudar a baixar el nivell de sucre en sang en cas de diabetis.

Es desaconsella en mares lactants ja que provoca una disminució de la producció de llet i n’afecta el sabor.

Podem concloure que la carxofa és una verdura excel·lent.

carxofa3

A taula

Us proposo algunes maneres fàcils de menjar carxofes.

Les carxofes les podem menjar bullides com a verdura.

També cuites senceres al microones, durant 10 minuts, tapades i amanides amb pebre negre, oli i vinagre. Un cop cuites si els hi volem donar un aspecte més atractiu, posar-les al grill del forn i presentar-les ben torradetes per fora.

És una manera interessant de menjar carxofes, perquè es va menjant la part tendre de cada fulla, una per una. Es mengen poc a poc i una carxofa dura força estona comparat amb les bullides.

També les podem fer servir com a acompanyament, fetes al gratinador del forn, tallades ben fines, queden carxofes xips.

I ara ve una recepta molt nutritiva i gustosa:

Amanida de carxofes amb musclos

Ingredients per a 4

  • 1 quilo de carxofes
  • 1 quilo de musclos
  • 1 escarola
  • 1 ou dur
  • 2 branques de julivert
  • 4 cullerades d’oli
  • 1 cullerada de vinagre de poma

Preparació

Pelar les carxofes, millor amb uns guants de silicona si no voleu que us quedin les mans ben negres. Primer es pela bé la tija que també és molt bona. Després amb un ganivet petit que talli bé, es pelen començant per la part més ample com si fos una poma. Escapçar-les de la part de dalt perquè quedin més tendres. Fer sis trossos de cada carxofa.

Les carxofes s’han de pelar bé per tal que siguin comestibles totes senceres. És desagradable trobar-hi fulles dures. Bullir-les 15 minuts amb un parell de branques de julivert fresc perquè no quedin fosques. Escórrer-les i deixar-les refredar.

Podem guardar l’aigua de bullir-les que no hi haurem posat sal, per beure-la com un brou depuratiu.

Netejar els musclos i obrir-los al vapor. Guardar l’aigua que deixen anar. Treure els musclos de les cloves.

Rentar l’escarola i escórrer-la bé per tal que no hi quedi gens d’aigua.

Prepararem una vinagreta amb les 4 cullerades d’oli, la cullerada de vinagre de poma i 2 cullerades de l’aigua que han deixat anar els musclos que substituirà la sal.

Presentació

Repartir les carxofes al mig dels quatre plats. Al voltant posar-hi l’escarola tallada petita. Repartir els musclos per sobre de les carxofes. Amanir-ho amb la vinagreta. A sobre dels musclos ratllar-hi l’ou dur.

També es podria fer aquesta amanida substituint els musclos per tonyina o sardina de llauna o escopinyes.

És un plat molt adient per sopar.

Aprofitem la carxofa per anar-nos refent d’aquests àpats llargs i abundants d’aquestes festes!

carxofa1