Festes tradicionals de l’arròs de les Terres de l’Ebre

Vols viure d’aprop la recreació de com es treballava el cultiu de l’arròs? T’endinsaràs a l’arrossar i entraràs en contacte amb la natura amb els peus dins el fangar.

El Baix Ebre es vesteix de festa per celebrar una de les seves identitats més arrelades, el cultiu de l’arròs.

Les festes de l’arròs es van crear l’any 2001 amb la intenció d’escenificar les diferents feines que es portaven a terme durant el cicle d’aquest cultiu tal com ho feien els nostres avantpassats: el plantar, el segar… així com una sèrie de tradicions de caràcter més lúdic.

Per començar, els pagesos entren a l’arrossar i fan una demostració al públic de com es feien antigament aquestes tasques. Després, tothom qui vulgui , pot entrar a l’arrossar a plantar (al juny) o a segar (al setembre).

Més tard, quan “la feina” ja està acabada, comença la part més lúdica amb jocs tradicionals, dinars populars, jota ballada, teatre, …

L’Aldea, festes tradicionals de l’arròs.

Sega: 19 de setembre 2021

L’Aldea és el poble gran dels pobles petits a les Terres de l’Ebre , amb una població de 4300 habitants i 35 km2 de terme municipal i a 9 metres d’altura sobre el nivell del mar .

El poble pels voltants del mes de maig el veuràs cobert per un immens llençol de color verd, amb els camps d’arròs que comencen a puntejar. Els reflexos del Delta, els tens a l’Aldea, amb les postes de cel rogenc quan ha d’arribar el vent de dalt. Un entorn idíl·lic i tranquil que torna al passat dos cops a l’any per la plantada i la sega de l’arròs. Des de l’any 2016 recuperem les tradicions , la faena, la suor i l’esforç dels nostres avantpassats , quan treballaven de sol a sol els camps d’arròs, i aquest és el nostre homenatge , perquè perduri amb el temps tot el que van fer.

Aquestes dos festes tant esperades fan reviure com es plantava i com es segava l’arròs amb els estris tradicionals davant la vigilant mirada de la nostre Torre de l’Ermita.

Que no t’ho contin, i viu l’Aldea amb tranquil·litat.

Més informació