Durant tot el cap de setmana, la Festa de la Ratafia porta una atapeït programa d’actes per a tots els públics, xerrades, presentacions, concerts i el popular mercat de productes artesans i de proximitat pels carrers del centre, a més de la gran Vela de la Ratafia a la plaça Farners, amb totes les ratafies de Catalunya.

La Fira amb totes les ratafies comercials de Catalunya

Els dies 13 i 14 de novembre, a la plaça Farners de Santa Coloma de Farners, tindrà lloc una nova edició de la Fira de Ratafies comercials. Una edició diferent, que estarà marcada i organitzada per garantir la seguretat de tots els visitants i empreses participants. La presència de més de 25 marques de ratafia per tastar i comprar, fan de la Festa de la Ratafia la cita més important del sector. Un dels aparadors més importants per presentar projectes ratafiaires que aborden la innovació.

Exposició “Volem Ratafia”

Per celebrar la 40a edició s’ha elaborat l’exposició i la capsa col·leccionable “Volem Ratafia”. Explica la relació de Santa Coloma amb la ratafia. Es podrà veure durant el mes de novembre a la Casa de la Paraula. La capsa per col·leccionar 40 postals diferents sobre la ratafia i Santa Coloma de Farners que cada una es podrà adquirir en 40 establiments diferents de la ciutat.

També vinculat amb l’exposició i la caia col·leccionable, s’ha elaborat la “Ratafia Volem” especial per commemorar les 40 edicions de la Festa. El mestre ratafiaire Xavier Codina, present a totes les edicions del concurs ha creat una ratafia inspirada amb les que participen al concurs i la Cooperativa la Sobirana n’ha editat una edició limitada i numerada de 500 unitats.

Concurs de Ratafies Casolanes

Un any més, el Concurs de Ratafies Casolanes convoca a les persones elaboradores de ratafia als tres premis a les millors ratafies catalanes i també a la nominació del premi a la millor ratafia local. El jurat format per 45 experts tindrà la difícil tasca d’escollir, d’entre les més de 200 que es presenten a concurs, la millor ratafia casolana del nostre país.

El jurat de la fase final que tindrà lloc el dia 12 de novembre a les 22 h al Pavelló de la Nòria està format per:

  • Iolanda Bustos (cuinera i experta en herbes)
  • Gemma Roig (Ratafia de l’Empordà)
  • Xavier Codina (Ratafia Russet)
  • Josep Ma Natta (Herbes Túnel)
  • Francisco López (Catedràtic Enologia URV)
  • Montse Molla (somelier).

Activitats culturals

Algunes de les activitats i artistes d’enguany són: Renaldo & Clra, La Ludwing Band, Maria Jaume, Titelles Pamipipa, Companyia Teatre Mòbil, Tripulant, Colla Castellera Guillats de la Selva, Què fas Carlota, Diables d’en Pere Botero, Trobada de Colles Geganteres, Petita Confraria, Confraria Jove …

La Festa de la Ratafia, un programa complet

Podeu consultar el PDF amb el programa provisional.

Concurs de ratafies

  • Al voltant de 200 ratafies participants (d’arreu de Catalunya)
    45 persones membres del Jurat expert (Josep Roca, Ferran Centelles…)
    Ratafies de tot el món (han participat ratafies de Hawai, Nova Zelanda, Australia, CAnadà , Nova York…)
  • Exposició de totes les ratafies participants
  • Confrare d’honor 2021: MHP Quim Torra

Tallers, xerrades tècniques i exposicions:

  • Xerrada a càrrec del Confrare d’Honor 2021
  • Xerrada de Fra Valentí Serra
  • Tast de Ratafies guiat
  • Taula rodona sobre els orígens de la Festa
  • V Congrés de Licors i Aiguardents Casolans “Sobretaula”
  • Presentació del treball de recerca de Clara Casadevall
  • Ruta per l’Univers de la Ratafia
  • Exposició “Volem Ratafia” en motiu de la 40a edició
  • Exposició l’Univers de la Ratafia Pastisseria Trias
  • Exposició sobre les imatges antigues,’Arxiu Comarcal de la Selva
  • Exposició de 720 dibuixos dels alumnes participants al cartell participatiu de la festa
  • Exposició de les ratafies participants al Concurs

Activitats i concerts

  • Renaldo & Clara
  • Ludwing Band
  • Mar Jaume
  • Tripulant, amb Ferran Borrell
  • Conte “l’Àvia Coloma fa Ratafia” Mons Mas
  • Concert de Combos de l’EMM Josep Carbó
  • Muntage de Kapla
  • Telers “Què Fas Carlota”
  • Interncavi d’herbes de la Petita Confraria
  • Penjada del Domàs al balcó de l’Ajuntament
  • Cercavila d’inici Festa Ratafia
  • Espectacles de circ
  • Batucada
  • Cercavila Gegants
  • Castellers els Guillats de la Selva
  • Ball de diables amb Pere Botero
  • “Transformació de les herbes” Petits Confrares
  • “El ball de la purificació de les essències” Confraria Jove
  • Cursa Ratafia

Gastronomia

  • Ratafiàrium: xuixo ratafia, bunyols de ratafia, xocolata amb ratafia, melmelada amb ratafia…
  • Castanyada
  • Zona de Furgoteques
  • Oferta de plats cuinats amb ratafia (restaurants del poble)
  • Oferta de postres amb ratafia a les pastisseries locals.
  • Demostració de neules artesanes
  • Tallers de pastisseria amb Ratafia, Mariona Fidalgo (Jordi Bordas)
  • Taller de cuina amb ratafia, Eva Olivares (Eva la Cuinera)
  • Demostració destil·lació

Fira de la ratafia i mercat productes proximitat

  • Fira amb totes les Ratafies de Catalunya
  • Espai per a la Presentació de novetats ratafiaires
  • Botiga al carrer
  • Concurs d’aparadors
  • Parades d’artesans
  • Mercat de productes de proximitat
  • Mercat del rest (productors locals)

La ratafia és el paisatge en una ampolla

Joan Casalprim, de la Confraria de la ratafia, ho explica en una entrevista a Xarxanet.

Cadascú es fa la seva ratafia. Sempre hi ha l’element base, que és la nou verda, i a partir d’aquí es crea al gust de cadascú. Podem dir que la ratafia és una manera de posar el paisatge en una ampolla. No és igual una ratafia feta a la Garrotxa, que una feta a la Selva, a Lleida o a les terres de l’Ebre. Les herbes i les plantes que es troben a cada zona són diverses o tenen propietats diferents, perquè el sòl és diferent: no té el mateix gust una farigola collida en alta muntanya que una collida arran de mar. Per tant cada ratafia representa el territori on s’ha fet.

Més informació