Fira d’Oli vera 2022

El proper 19 de març tindrà lloc la desena edició d’aquesta fira dedicada a l’oli.

Hi trobarem exposició i venda d’oli Vera del Vallès, així com venda d’olis elaborats amb diferents varietats.També podrem comprar pa elaborat artesanalment, amb farines antigues de blats i altres ingredients. A més, hi haurà esmorzar de forquilla a càrrec de Cas-solà.

Les parades de la fira estaran ubicades a sa plaça del Trull i els carrers annexos.

Tallers, espectacles i xerrades

  • De les 11.00 a les 14.00 hores es farà un taller sobre l’elaboració de sabó.
  • De les 10.30 a les 14.00 hores hi haurà sessions de 30 minuts de l’espectacle de màgia “La cúpula alquímica” a càrrec d’Elemàgic.
  • A les 11.30 hores, el Gremi d’Hoteleria del Vallès Oriental farà un show cooking en el qual s’explicarà l’elaboració de dues receptes fetes amb productes de proximitat i oli Vera del Vallès com a ingredient principal.

Durant la 10a Fira de l’Oli Vera i el 8è Mercat del pa artesà per retre homenatge al cuiner Pep Salsetes, impulsor de la fira.

Fira de l’oli Vera, per recuperar una varietat

La Fira de l’oli Vera és la fira més emblemàtica del municipi. Configura una cita indispensable a la comarca per la seva tasca en la recuperació i la reivindicació de la varietat vera. Complementa la promoció del consum d’oli d’aquesta varietat que la comissió de la fira en fa a llarg tot l’any.

Bigues i Riells forma part de la zona de conreu de l’oliva vera i compta amb l’únic trull de la comarca: el trull de Can Sapera. L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.

A dia d’avui, podem conèixer el procés de producció d’aquesta varietat i degustar-ne l’oli gràcies als pagesos que encara la conreen. La fira de l’oli Vera, que se celebra cada gener, des de 2012, al trull de Can Sapera de Bigues, és un bon moment per apropar-s’hi.

Concurs d’allioli

A la Fira es pot presenciar la mòlta de les olives i visitar el trull. Així com també tastar l’oli juntament amb el pa artesà elaborat al municipi i al seu entorn. A més a més, la sisena edició (2018) del certamen va deixar clara la voluntat innovadora de l’organització. Aquell any va tenir lloc amb èxit el primer concurs d’allioli de Bigues i Riells del Fai. Veïns i visitants preparen la salsa amb oli vera.

El trull de Can Sapera

El Trull de Can Sapera de Bigues data del segle XIX. Al començament, era un molí per a la producció d’oli de la casa. Va anar adquirint importància i volum de producció a mesura que s’anaven tancant els altres molins d’oli del poble i després de la comarca. Amb el temps ha esdevingut l’únic molí d’oli en actiu del Vallès Oriental.

Com que les remodelacions del molí han estat parcials en cada etapa de millora, es pot veure l’evolució de la maquinària dels molins al llarg del segle XX.

De l’elaboració de l’oli totalment manual s’ha passat a l’automatització total del procés. Així, es pot dir que el Trull de Can Sapera és tot un emblema del que va ser la revolució industrial del poble durant els darrers cent anys.

Més informació