Fira d’Oli vera 2023

Hi trobarem exposició i venda d’oli Vera del Vallès, així com venda d’olis elaborats amb diferents varietats.També podrem comprar pa elaborat artesanalment, amb farines antigues de blats i altres ingredients.

Les parades de la fira estaran ubicades a la plaça de Miquel Bosch.

Esmorzar de forquilla i servei de bar, a càrrec de Tiberis.

Show cooking, tast d’olis, scapebox i xerrades

 • de les 10.30 a les 11.30 h
  el Gremi d’Hoteleria del Vallès Oriental farà un show cooking.
 • De les 11.00 a les 13.00
  taller de pintar cares.
 • d’11.30 h a 12.30 h
  Xerrada sobre l’elaboració de pa a càrrec de la productora Núria Morera.
 • de les 12.30 h a les 13.30 h
  Taller familiar de tast d’olis a càrrec de l’Associació de Productors i Elaboradors d’Oli d’Oliva del Vallès.
 • Durant tot el dia
  Scapebox: un joc de l’oli per descobrir-ne les seves propietats a càrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Fira de l’oli Vera, per recuperar una varietat

La Fira de l’oli Vera és la fira més emblemàtica del municipi. Configura una cita indispensable a la comarca per la seva tasca en la recuperació i la reivindicació de la varietat vera. Complementa la promoció del consum d’oli d’aquesta varietat que la comissió de la fira en fa a llarg tot l’any.

Bigues i Riells forma part de la zona de conreu de l’oliva vera i compta amb l’únic trull de la comarca: el trull de Can Sapera. L’oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d’adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d’un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.

A dia d’avui, podem conèixer el procés de producció d’aquesta varietat i degustar-ne l’oli gràcies als pagesos que encara la conreen. La fira de l’oli Vera és un bon moment per apropar-s’hi.

Concurs d’allioli

A la Fira es pot presenciar la mòlta de les olives i visitar el trull. Així com també tastar l’oli juntament amb el pa artesà elaborat al municipi i al seu entorn. A més a més, la sisena edició (2018) del certamen va deixar clara la voluntat innovadora de l’organització. Aquell any va tenir lloc amb èxit el primer concurs d’allioli de Bigues i Riells del Fai. Veïns i visitants preparen la salsa amb oli vera.

El trull de Can Sapera

El Trull de Can Sapera de Bigues data del segle XIX. Al començament, era un molí per a la producció d’oli de la casa. Va anar adquirint importància i volum de producció a mesura que s’anaven tancant els altres molins d’oli del poble i després de la comarca. Amb el temps ha esdevingut l’únic molí d’oli en actiu del Vallès Oriental.

Com que les remodelacions del molí han estat parcials en cada etapa de millora, es pot veure l’evolució de la maquinària dels molins al llarg del segle XX.

De l’elaboració de l’oli totalment manual s’ha passat a l’automatització total del procés. Així, es pot dir que el Trull de Can Sapera és tot un emblema del que va ser la revolució industrial del poble durant els darrers cent anys.

Més informació