Gent d’Espolla i aquells que veniu de totes les contrades. Contemplem avui el nostre tresor, l’olivera. La trobarem aquí, ben a prop, just sortint de casa o bé girant la cantonada o alçant la vista als olivars que envolten el poble d’Espolla. Guaitem-la com si mai l’haguéssim vista.

Oli, a cada casa, a la cuina i a la pila. Flairem aquest oli com si fos el primer cop. I gaudim amb tots els sentits de la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla. Cada any se celebra en honor, sí, honor, de tots nosaltres. De les nostres arrels, del nostre esforç i amor per tot el que ens lliga al nostre petit país que fa centenars d’anys va rebre el regal més bell.

Programa d’actes de la Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla 2022

Durant tot el dia, pels carrers d’Espolla:

 • FIRA COMERCIAL amb els trullaires de la comarca
 • EXPOSICIÓ I VENDA DE PLANTER, productes, eines i maquinària referents a l’oli i l’olivera
 • FIRA D’ARTESANS I ELABORADORS de productes de la zona de l’Albera

Durant tot el dia, a la plaça del Marquès de Camps a la parada de l’Organització

 • ENTREPÀ DE SUSSISSA AMB OLI O ALLIOLI
  La parada de l’Associació Cultural Espollenca, coorganitzadora de la Fira, ofereix productes de qualitat, de proximitat i de km 0 per fer un àpat bo i barat, l’especialitat de la zona.

Aquí trobareu el programa complet.

Concurs de llançament de pinyols d’oliva

Hi pot participar qualsevol persona. Les inscripcions es faran abans d’iniciar el concurs, el diumenge 23 de gener a les 4 de la tarda.

L’organització proporcionarà les olives de les quals els participants, sense manipular-les, n’extrauran els pinyols que s’hauran de llançar amb la boca, sobre una superfície delimitada. Guanyarà la persona que aconsegueixi la distància més llarga. En cas d’empat es podran fer noves rondes entre els empatats. També es premiarà el millor llançament de categoria infantil, fins a 12 anys. Un membre de l’organització actuarà d’àrbitre amb decisions inapel·lables.

El diumenge 23 de gener, en acabar el concurs, es procedirà al lliurament dels premis. El/la guanyador/a de la categoria d’adults rebrà com a premi una excursió en caiac per a dues persones amb l’empresa SK Kaiak de Llançà, i els dos finalistes un lot de productes del Celler Cooperatiu d’Espolla. El/la guanyador/a de categoria infantil rebrà com a premi 2 entrades per a un espectacle de teatre familiar a Figueres.

Fira de l’Oli i l’Olivera d’Espolla, la primera de l’any

És la primera fira de l’any de la comarca. Amb més de 90 expositors, dels quals n’hi ha una vintena que són productors d’oli. Donen a conèixer aquest or líquid, tan preuat i necessari per a la dieta mediterrània. La major part de les oliveres d’Espolla són centenàries i de varietats autòctones, argudell i corbell, que donen aquest color verd al nostre entorn durant tot l’any.

Amb una incidència local important, a Espolla hi ha un dels trulls més grans i amb més antiguitat de la comarca. Història viva del poble, des de l’any 1932 generacions de famílies espollenques hi compten per fer-se l’oli.

DOP Oli de l’Empordà

L’any 2008 es va constituir la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà. La cinquena DOP d’oli de Catalunya, a les quals s’ha d’afegir una del País Valencià i la de Mallorca. Una de les particularitats de la DOP Oli de l’Empordà és que incorpora municipis de quatre comarques. A més de l’Alt i Baix Empordà, en trobem del Gironès i el Pla de l’Estany. Però el que dona sentit a una DOP és, precisament, posar en valor les varietats específiques de la zona.

En el cas de l’Empordà són l’Argudell, la Corivell i la Verdal o Llei de Cadaqués. Amb l’acceptació de l’Arbequina com a varietat introduïda. Actualment hi ha sis trulls incorporats a la DOP:

 • Mas Auró
 • Celler Cooperatiu d’Espolla
 • Empordàlia
 • Maset Plana
 • Oli de Ventalló
 • Trull Ylla.

Tots de l’Alt Empordà, tret de Mas Auró situat a Esponellà, al Pla de l’Estany.

Més informació