MERCAT DEL TRUMFO I LA SAL D’ODÈN

Al Mercat del Trumfo i la Sal d’Odèn hi participen els productors locals de trumfos. També es fan degustacions de trumfos i s’hi troben productes artesans de proximitat.

A més, es pot visitar el Salí de Cambrils i descobrir com feien la sal antigament.

Parades de trumfos

Al Salí de Cambrils és on s’ubiquen les parades d’artesans i productors de trumfos d’aquesta fira, i on s’organitzen tallers gastronòmics i degustacions dels productes.

Trumfo és el nom que rep la patata a la zona del Solsonès. Al municipi d’Odèn s’organitza aquest esdeveniment al voltant d’aquest aliment tan valorat i de la sal, ja que al Salí de Cambrils es pot descobrir l’antic procés d’obtenció del clorur de sodi.

Durant tot un dia, s’ubica la fira en aquestes salines, amb productors de patates i parades d’artesania. A més, s’hi preparen tot un seguit d’activitats que permeten conèixer aquests dos productes.

Demostracions de cuina

Es programen visites guiades a aquestes instal·lacions, amb demostracions de com es mol aquest condiment, tallers gastronòmics i de cuina.

  • a les 10:30 h

Les encarregades de fer la demostració de cuina, aquest 2022, seran Begoña Iglesias i Laura Pedrola, de l’Hotel Villaró del Bosc.

  • a les 13 h

Degustació de la cuina amb trumfos. es farà amb elaboracions de cuineres del municipi i dels restaurants Fonda Casanova, Fonda Ca l’Agustí, càmping La Comella i La Teuleria.

 

El trumfo i la sal

El “trumfo” (patata) de l’alt Solsonès. La situació del municipi i el clima de muntanya fan que s’hi produeixi una patata de consum amb un sabor i qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres indrets.

El trumfo que es cultiva al municipi és un trumfo de muntanya de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac. Conreades a més de 1000 metres d’alçada i amb un procés molt artesanal, s’aconsegueix una producció de qualitat sense l’aplicació de productes fitosanitaris.

La Sal també s’obté de forma artesanal mitjançant una xarxa de sequies, canals i reguers es porta l’aigua salada de les basses a les eres.
Passats tres dies o més, quan l’aigua s’ha evaporat en gran part, però no del tot, es recull, fent-ne munts.
Si la sal s’enganxa a les rajoles, es recull amb una pala de ferro.

Les úniques salines de muntanya

Geològicament parlant, aquestes aalines se situen al capdavant d’un dels encavalcaments pirinencs: el Mantell de corriment del Cadí – Port del Compte. I més concretament, dins d’aquest, en la làmina del Serrat d’Odèn.
Els materials triàsics del Keuper han servit com a lubricant en aquests encavalcaments. I la circulació d’aigües superficials a través d’ells ha anat dissolent la sal, fent possible aquesta petita indústria a partir de recursos naturals.

La dada més curiosa és que es tracta de les úniques salines de muntanya de tot Catalunya, i de les poques continentals, atès que la gran majoria de salines són de vall o aprofitades al mar als maresmes.

Més informació