Xatonada Popular de Calafell 2023

El diumenge 19 de març se celebrarà la 22a Xatonada Popular de Calafell. A la plaça de Manila, als voltants de la Confraria de Pescadors de la Platja de Calafell. En aquesta edició es posaran a la venda 750 racions de xató i una seixantena més sense gluten. El preu serà de 7 euros i inclourà pa, xató i vi procedent d’agricultura ecològica DO Penedès de les bodegues Pinord de Vilafranca del Penedès.

XXII Xatonada Popular

A partir de les 10 h a la plaça del Manila (Zona Confraria Pescadors):

  • Tast de xató per emportar a càrrec dels restaurants A Can Pilis i Càtering Eusebio (xató, pa i vi procedent d’agricultura ecològica DO Penedès de les bodegues Pinord de Vilafranca del Penedès).
  • Se servirà també xató sense gluten per a celíacs (60 racions).
  • Fira d’aliments artesanals i trobada de plaques de cava.

A partir de les 12 h

  • Masterclass de xató
  • Xatonada Popular de Calafell

Jornades Gastronòmiques del Xató

El diumenge, Calafell iniciarà les 11es Jornades Gastronòmiques del Xató. Una iniciativa de l’Ajuntament de Calafell (Regidoria de Turisme) i els restauradors del municipi que formen part de la Ruta del Xató, per promocionar el xató de Calafell.

Durant quinze dies, els restaurants del municipi adherits a La Ruta del Xató, A Can Pilis, Casa Pedro, l’Estany, La Mar de Fons i el Vell Papiol oferiran els seus menús basats en el xató de Calafell.

Recepta

S’elabora a partir d’una base d’escarola, bacallà, anxoves, aladrocs, oliva arbequina i salsa xató. El seu secret està en la salsa, típica de les comarques mediterrànies del Penedès i el Garraf. Per elaborar la salsa xató, es trituren les ametlles, les avellanes i els alls fins a aconseguir una pasta fina, moment en què s’afegirà el gran ingredient secret: la nyora o pebrot de romesco, que dona al xató, a més del seu color, una essència única. A més de la nyora, la recepta del xató es completa amb pa fregit, pebre blanc i vermell, tomàquets, oli i vinagre.

El xató i el vi

La versió més estesa atribueix l’origen del nom del xató a l’acció d’aixatonar (posar aixetes a les barriques de vi), acte que tenia lloc a la festa on se celebrava l’arribada del primer vi jove de la temporada. En aquesta atmosfera festiva, l’amanida preparada amb elements habituals en el rebost del camp català (escarola, olives, bacallà i altres salaons) va adquirir el seu nom i personalitat.

Més informació