Can Serra dels exibis

Can Serra dels Exibis és un dels cellers més interessants de la DO Pla de Bages. Es tracta d’un celler relativament jove: comença el 2008, fruit d’un acord entre la família Cots, que havia comprat la finca, i en Joan Soler, que amb el seu pas anterior per ca l’Abadal havia apuntat maneres i ara ja ha demostrat sobradament que és un dels enòlegs amb més fons d’armari del país.

La finca pertany a Navàs però mira cap al Cardener. És un terreny a gairebé 500 m d’alçada, que havia estat cobert de vinyes com ho recorda clarament la riquesa del patrimoni històric: marges de pedra seca en el que ara són boscos, barraques i, sobretot, unes singulars construccions excavades a la pedra que es feien servir com a cups. D’aquests cups n’hi ha tres a tocar de la casa, però molts més escampats per la finca. Antigament s’hi feia fermentar el vi, i un dels projectes del celler és poder-los ‘ressuscitar’.

Les vinyes actuals han estat replantades de fa poc. Amb una combinació de varietats que és tota una expressió de la filosofia Joan Soler: recuperar les varietats antigues, les autòctones mandó i sumoll, però també donant joc a les foranes que millor s’han adaptat a aquestes contrades, com la cabernet sauvignon. Més que cultiu ecològic, van ser les primeres vinyes del Bages en què s’hi apliquen els criteris de l’agricultura biodinàmica.

Tres vins, tres estils

En Joan té unes idees clares, i volia que els vins del celler expressin una idea, que comuniquin un sol missatge. D’aquí ve una aposta per tenir una gamma de vins molt simple, que de moment es concreta en tres vins. Tots negres.

L’Exibis és un vi jove, fet amb un 60% de cabernet, 20% de sumoll i 20% de mandó. Un vi a priori sense massa pretensions. Però que no s’està d’anar recollint premis per allà on passa: medalla d’or, categoria vi negre jove, al Girovi 2020, medalla de bronze Vinari 2020, medalla d’or millor vi de la DO Pla de Bages, Vinari 2020.

La Rasa, està fet amb el mateix cupatge de 60% de cabernet, 20% de sumoll i 20% de mandó. Però amb un procés de criança més llarg.

Finalment, amb la Baula, 50% mandó i 50% de sumoll, és on l’enòleg pretén “recuperar els sabors d’abans de la fil·loxera”. Vinificat en àmfora, criat en barrica, sense tocar l’inoxidable. Medalla de plata millor vi de la DO Pla de Bages Vinari 2020.