Celler Grau i Grau

Grau i Grau, la DO Pla de Bages a tocar de Montserrat

El celler Grau i Grau és, dels cellers de la DO Pla de Bages, el que està més al sud, el que està més a tocar de la muntanya de Montserrat. Té 25 hectàrees de vinya, a 600 metres d’alçada, a Maians, al terme de Castellfollit del Boix, just a la frontera de la comarca de l’Anoia.

És un dels cellers veterans, amb una tradició en el cultiu de la vinya que engega, com a mínim, des de l’any 1885. Des de llavors, fins ara, hi han passat cinc generacions. D’aquestes cinc generacions, just la del mig, la de Jaume Grau i Grau, és la que va marcar un punt d’inflexió en el vida d’aquesta família.

Jaume Grau i Grau, l’any 1966, quan la tendència a la zona era l’abandonament de les vinyes, va tenir la visió i el coratge de construir el celler i començar a fer vi embotellat. És en reconeixement de la seva feina que el celler va canviar fa poc de nom, deixant l’antiga denominació de Vins grau per adoptar el nou Celler Grau i Grau.

La cinquena generació ve amb idees fresques

A dia d’avui el celler el porten el Jordi Casanovas i la Marta Pujadó, cosins i néts de Jaume Grau i Grau. Amb la seva empenta i l’energia de la joventut van introduint petits canvis en la gestió del celler, que es poden veure a simple vista, amb la renovació de les etiquetes dels diferents vins que fan. Els vins actuals llueixen una V, símbol de la cinquena generació.

Els vins que fan són ecològics. Ja feien cultiu ecològic abans, però és des de la collita de l’any 2017 que tenen la certificació oficial del CCPAE:

A part dels vins que elaboren sota la DO Pla de Bages, també tenen una altra gamma que distribueixen amb el segell de la DO Catalunya, amb raïm que els arriba de finques de Castellolí, a l’Anoia. A més, en el seu catàleg també tenen tres tipus de cava, que fan en col·laboració amb un celler de Sant Sadurní d’Anoia.

Visita a les vinyes

Si voleu conèixer de prop la feina d’aquest celler, hi ha la possibilitat de fer-hi visites concertades, en petits grups. Les vistes des de les vinyes són espectaculars, i en el recorregut es poden trobar algunes barraques de pedra seca, que són un dels atractius de la comarca.

La visita es complementa amb tastos dels diferents vins del celler i, si es vol, es pot acabar amb un àpat al restaurant ca l’Andorrà, de Castellfollit.

Si us va l’aventura, també tenen preparat un “Big Escape”, en què s’hauran d’anar trobant les peces i objectes escampats per les vinyes, amb el repte de resoldre l’enigma de l’avi Jaume, que, diuen, va trobar la fórmula per elaborar el millor vi del món.

Producció: ecològica

Varietats: Picapoll, Macabeu, Chardonnay, Sauvignon blanc.
En negres, Ull de Llebre, Cabernet Franc, Syra, Merlot, Garnatxa i Sumoll.

Venda online:

Visites: