Formatgeria Cal Music

La formatgeria Cal Music és un projecte petit, en un poblet petit. El Mujal, dins el terme de Navàs, té tres carrers i una cinquantena d’habitants. Entre ells una jove parella, el Martí i la Lourdes, amb els seus dos fills, que hi han portat una mica de ‘mambo’.

La formatgeria la porta la Lourdes,. Però va ser el Martí, que és enginyer, qui va començar a fer formatges de forma casolana. Atret pel repte de fer un producte viu, que evoluciona amb el temps. Com el vi. perquè també fa vi, el Martí: La Diferenta.

El Martí convenç la Lourdes per fer el pas. Per deixar la feina fixa que tenia, portant els recursos humans d’una empresa. I per transformar els baixos de la casa en una petita formatgeria.

Formatgeria Cal Music, premiada

al Lactium

Va fer un curs a la Seu d’Urgell, va començar a fer formatges i com aquell qui no vol ja la tens guanyant quatre premis, quatre!, al Lactium del 2019, a Vic. En la categoria de pastes toves de cabra, pel seu “Tou del Mujal Cabra”. En la categoría de pastes toves de vaca, pel seu “Tou del Mujal Vaca”. En la categoria de tupins, pel seu “Tupí de Mujal”. En l’apartat de tendències formatge de pasta cuita, pel seu “Gran músic cabra”.

Bé que els van anar, aquests premis, per ajudar-los a entrar al mercat, que no és pas fàcil.

MILLOR FORMATGE CATALÀ LACTIUM GASTROTECA 2022

(actualitzat el maig  del 2022)

En l’edició Lactium del 2022 la collita encara va ser més bona.

  • Or pel Gran Music amb la categoria de #pastacuita
  • Or pel Ferrer amb la categoria de pasta dura de vaca
  • Plata pel tou de cabra del Mujal

I el premi gros: El Ferrer, elaborat amb la llet de @ecofranch2020 , escollit el millor formatge Català Lactium-gastroteca 2022.

Formatgeria Cal Music als World Cheese Awards

(actualitzat el novembre del 2021)

A Oviedo, els formatges de Cal Music han obtingut tres premis del concurs internacional World Cheese Awards: SuperGold, Gold, i Bronze.

Formatges de llet de vaca i de cabra

Fan formatges de llet de vaca i de cabra. La de vaca és llet ecològica que els porten des de l’Alt Urgell. La de cabra, comptaven amb un pastor de Balsareny, per ara fa poc han hagut de canviar, i ara tenen el ramat a Castelladral, però també treballen amb pastors d’Osona i del Moianès.

La seva gamma no és pas molt àmplia. Fan el formatge de pasta cuita de llet de cabra, els formatges de pasta tova tant de vaca com de cabra, i el farcell de tipus garrotxa, de llet de cabra. I el tupí.

De tant en tant, i quan en tenen ganes, fan un “gran-gran” Music de Cabra, un formatge de 10 a 12 kg, amb uns motlles suïssos, que madura un mínim d’un any. Només 5 o 6 peces a l’any.

També estan experimentant amb la creació d’un gran Music de vaca, que es dirà Gusart, com un paratge idíl·lic de la riera del Mujal.

Formatgeria Cal Music
Formatgeria Cal Music

On es poden trobar, els formatges de Cal Music?

Arriba a diferents botigues i restaurants, a través d’un distribuidor, Caseus Afinadors. Al Bages, també els trobem a botigues especialitzades com Casa Coll, a Mengem Bages, i d’aquí al SuperCoop.

Directament, els podem trobar al mercat de Navàs, cada dissabte. Allà hi porta els vins del Martí, també. Cada vegada té un públic més fidel.

A la formatgeria també fa venda directa. Admet visites concertades. I si convé us poden organitzar uns tastos dels seus formatges, maridats amb els vins de La Diferenta. I descobrireu que darrera d’aquest aquest projecte, petit i jove, hi ha molta energia i passió per fer uns bons productes.