Image
  • Proper
    • Qui som?
    • Arxiu d’articles
  • Articles
    • Producte
      • Oli d’oliva
    • Productors
      • Artelac, uns formatges sorprenents
    • Restaurants
      • Els Casals: un hort amb estrella
    • Veus
      • Editorial
  • Agenda
  • Directori
  • Proper
    • Qui som?
    • Arxiu d’articles
  • Articles
    • Producte
      • Oli d’oliva
    • Productors
      • Artelac, uns formatges sorprenents
    • Restaurants
      • Els Casals: un hort amb estrella
    • Veus
      • Editorial
  • Agenda
  • Directori

proper.cat

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 69
El 25 de març Igualada esdevindrà capital dels usos tradicionals de la vegetació amb la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades
Iniciatives
08/03/2017

2ª Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades

Redacció

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 110
Si vols, pots compartir aquest article a la xarxa
Share this...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
O pots aprofundir en el tema
#Eixarcolant
Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 164 Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 173

Eixarcolar. En determinats moments de l’any calia eliminar les “males herbes” dels cultius per garantir la collita. Les plantes oblidades. D’aquesta acció se’n deia, se’n diu, eixarcolar o birbar. Però expliquen, els grans, que guardaven al davantal aquelles “males herbes” que resultaven ser bones per menjar o per elaborar remeis.

All de bruixa, api bord, enciam de tronc, crèspol, fonoll, pa amb vi, rosella, verdolaga, cosconilla i fins i tot l’esbarzer. Naturalment, el llistat d’espècies aprofitables depèn de cada zona. Se’n poden fer moltes coses. En el cas concret de les amanides, sabem que a Catalunya es recollien fins a cinquanta espècies diferents. Avui dia el seu ús és pràcticament nul.

Amb ganes de capgirar la situació, neix el col·lectiu Eixarcolant. I entre moltes altres activitats, organitzen una Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Aquest 25 de març se’n farà, a Igualada, la segona edició.

fira-priductes-silvestres

Fira de productes silvestres de l’any 2016

Igualada, capital de les plantes oblidades

10 Tasts, fira de productes silvestres i tastafira amb més de 50 parades, 10 xerrades tècniques, 28 presentacions de projectes, 16 tallers, demostracions i degustacions de cuina, us escolto avis, debats, dinar silvestre, activitats de descoberta, una d’herbes si us plau, sortida etnobotànica i trobada sectorial. Activitats que convertiran Igualada en la capital dels usos tradicionals de la vegetació i permetran al visitant descobrir, en aquest esdeveniment únic a nivell català i estatal, que les males herbes podrien ben bé anomenar-se bones herbes.

Amb les inscripcions obertes des de ja fa uns dies, la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades presenta ara el programa d’actes. L’activitat es durà a terme el proper 25 de març durant tot el dia a la ciutat d’Igualada.

Es tracta d’un esdeveniment de referència tant a nivell català com estatal en què les plantes anomenades popularment “males herbes” i les varietats agrícoles tradicionals en desús són les protagonistes. L’activitat està organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu de la Jornada és recuperar les plantes oblidades. Donar veu als coneixements tradicionals de la vegetació i demostrar que en aquest patrimoni col·lectiu s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals.

El programa de la Jornada duplica de llarg les activitats realitzades a la primera edició i reuneix els principals referents del sector, alguns vinguts fins i tot de la resta de l’estat. S’hi combinen tot tipus d’activitats, on els visitants podran descobrir des de diferents perspectives quins són els usos alimentaris d’aquestes espècies oblidades.

web_amanida-e1483532365835

Tindran lloc 10 sessions de tasts de productes elaborats amb plantes silvestres i varietats tradicionals, 10 xerrades tècniques on formar-se sobre la temàtica, 28 presentacions de projectes on descobrir què es fa actualment amb aquestes espècies, una fira + tastafira de productes silvestres i varietats tradicionals amb més de 50 parades, 16 tallers per experimentar, un dinar silvestre deliciós, una sortida etnobotànica per conèixer de prop aquestes plantes, un espai on aprendre directament del avis, exposicions de plantes i llavors, activitats de descoberta, diferents restaurants on degustar plats silvestres, una trobada sectorial, i cinc demostracions i degustacions de cuina. Activitats, totes elles, que no deixaran indiferent a ningú.

Tota la informació i el programa detallat d’aquesta Jornada està disponible a la pàgina web www.eixarcolant.cat, on es poden realitzar les inscripcions per aquelles activitats que ho requereixin. Alhora, hi ha un perfil obert a les xarxes socials amb el nom d’Eixarcolant.

Deixa-hi un comentari

Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.

Vols subscriure't a Proper?

Cancel·la la resposta

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 240
Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 242

Articles
relacionats

Iniciatives
Número 0

Socium, la forma de comprar que té sentit

ProductorsIniciatives
Número 5

Tastem el Territori de Masies

Warning: Use of undefined constant   - assumed ' ' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /usr/home/proper.cat/web/wp-content/themes/proper/single.php on line 253
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • Vimeo

newsletter

Subscriu-te i descobreix totes les novetats del teu entorn més proper

Proper

Primavera 2020

  • Iniciatives
    • Viure els Boscos: BergwaldProjekt / Projecte Boscos de Muntanya
  • Productors
    • Artelac, uns formatges sorprenents
  • Producte
  • De temporada
  • Veus
    • Els incendis de cada estiu: inevitables?
  • Restaurants
    • Els Casals: un hort amb estrella

Proper

  • Equip
  • Contactar
  • Newsletter
  • Publicitat
  • Avís legal

hosting by cdmon

Pujar