Eixarcolar. En determinats moments de l’any calia eliminar les “males herbes” dels cultius per garantir la collita. D’aquesta acció se’n deia, se’n diu, eixarcolar o birbar. Però expliquen, els grans, que guardaven al davantal aquelles “males herbes” que resultaven ser bones per menjar o per elaborar remeis.

All de bruixa, api bord, enciam de tronc, crèspol, fonoll, pa amb vi, rosella, verdolaga, cosconilla i fins i tot l’esbarzer. Naturalment, el llistat d’espècies aprofitables depèn de cada zona. Se’n poden fer moltes coses. En el cas concret de les amanides, sabem que a Catalunya es recollien fins a cinquanta espècies diferents. Avui dia el seu ús és pràcticament nul.

Amb ganes de capgirar la situació, neix el col·lectiu Eixarcolant. I entre moltes altres activitats, organitzen una Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Aquest 25 de març se’n farà, a Igualada, la segona edició.

fira-priductes-silvestres

Fira de productes silvestres de l’any 2016

Igualada, capital de les males herbes

10 Tasts, fira de productes silvestres i tastafira amb més de 50 parades, 10 xerrades tècniques, 28 presentacions de projectes, 16 tallers, demostracions i degustacions de cuina, us escolto avis, debats, dinar silvestre, activitats de descoberta, una d’herbes si us plau, sortida etnobotànica i trobada sectorial. Activitats que convertiran Igualada en la capital dels usos tradicionals de la vegetació i permetran al visitant descobrir, en aquest esdeveniment únic a nivell català i estatal, que les males herbes podrien ben bé anomenar-se bones herbes.

Amb les inscripcions obertes des de ja fa uns dies, la 2a Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades presenta ara el programa d’actes. L’activitat es durà a terme el proper 25 de març durant tot el dia a la ciutat d’Igualada.

Es tracta d’un esdeveniment de referència tant a nivell català com estatal en què les plantes anomenades popularment “males herbes” i les varietats agrícoles tradicionals en desús són les protagonistes. L’activitat està organitzada pel Col·lectiu Eixarcolant amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, el Consell Comarcal de l’Anoia i la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu de la Jornada és donar veu als coneixements tradicionals de la vegetació i demostrar que en aquest patrimoni col·lectiu s’hi troben les bases per avançar vers una agricultura més sostenible, una alimentació de qualitat, i un entorn rural dinàmic que contribueixi a la preservació dels valors naturals i culturals.

El programa de la Jornada duplica de llarg les activitats realitzades a la primera edició i reuneix els principals referents del sector, alguns vinguts fins i tot de la resta de l’estat. S’hi combinen tot tipus d’activitats, on els visitants podran descobrir des de diferents perspectives quins són els usos alimentaris d’aquestes espècies oblidades.

web_amanida-e1483532365835

Tindran lloc 10 sessions de tasts de productes elaborats amb plantes silvestres i varietats tradicionals, 10 xerrades tècniques on formar-se sobre la temàtica, 28 presentacions de projectes on descobrir què es fa actualment amb aquestes espècies, una fira + tastafira de productes silvestres i varietats tradicionals amb més de 50 parades, 16 tallers per experimentar, un dinar silvestre deliciós, una sortida etnobotànica per conèixer de prop aquestes plantes, un espai on aprendre directament del avis, exposicions de plantes i llavors, activitats de descoberta, diferents restaurants on degustar plats silvestres, una trobada sectorial, i cinc demostracions i degustacions de cuina. Activitats, totes elles, que no deixaran indiferent a ningú.

Tota la informació i el programa detallat d’aquesta Jornada està disponible a la pàgina web www.eixarcolant.cat, on es poden realitzar les inscripcions per aquelles activitats que ho requereixin. Alhora, hi ha un perfil obert a les xarxes socials amb el nom d’Eixarcolant.