A la finca Urpina, amb unes magnífiques vistes a la muntanya de Montserrat, ja s’hi fan formatges. I no són uns formatges qualssevol: són excel·lents, com tot el que fan a Ampans.
El formatge Blau de búfala Muntanyola ha estat considerat el millor formatge artesanal de la seva categoria. Al certamen de formatges d’autor més important que es fa a l’estat espanyol, el Gourmet Quesos (Madrid). Es dóna el cas que aquest formatge ha estat premiat dues vegades en poc més de 15 dies, ja que també va ser Medalla d’Or al Fira Làctium 2016 de Vic, un premi que reconeix la categoria de millor formatge artesà de Catalunya.
Aquests premis, entre d’altres coses, vénen a certificar que el traspàs s’ha fet amb èxit. Perquè Formatges Muntanyola, aquests darrers anys, ha canviat de mans i de casa. I en aquests canvis ha sabut mantenir el nivell, que no és un repte fàcil.
Aquests premis, entre d’altres coses, vénen a certificar que el traspàs s’ha fet amb èxit.
Una nova formatgeria a Urpina
Venint d’una empresa familiar, en una masia del poblet de Muntanyola, a Osona, s’ha passat a una formatgeria moderna nova de trinca que Ampans ha posat en marxa a la finca Urpina, al terme de Sant Salvador de Guardiola, al Bages.
A la finca Urpina ja hi havíem estat, no fa gaire, quan tot just hi acabaven d’arribar les cabres, i quan encara s’estava construint l’edifici que ara acull la formatgeria. Ens rep el David Morera, responsable dins d’Ampans d’aquesta nova activitat econòmica. El David és un apassionat del formatge, i també un excel·lent guia en aquesta visita que ens servirà per conèixer el procés de producció del formatge artesà de cabra, búfala, vaca i ovella.
De tan nova que és, podríem dir que la nau fa encara olor de pintura, però la realitat és que no. D’olor en fa, com és natural dels diferents tipus de formatge que s’hi fan, però també, en els primer trams de l’itinerari, de productes de neteja i desinfecció, perquè els processos de maduració dels formatges són molt delicats i cal tenir ben controlada qualsevol possible contaminació que vingui de fora.
Treballant amb bon humor
Al laboratori trobem en Carles Martin, mestre formatger del Maresme. Està preparant el quall que haurà de posar després a la llet. Les fórmules que treballa amb cura i precisió depenen del tipus de formatge que s’hagin de fer. Avui té entre mans tres mil litres de llet de cabra, que han de servir per fer uns vuit-cents formatges del tipus garrotxa, el que té la pell florida.
A la mateixa sala en què hi ha la llet que es va remenant, a l’espera que es formin els preuats coàguls que són la clau del formatge, també hi ha tres operaris. Van preparant els motlles, amb unes gasses, qua s’hauran d’omplir després amb la llet ja quallada. Semblen de bon humor i que treballen amb ganes.
A la formatgeria hi treballen unes dotze persones, més quatre que tenen cura de les cabres, a la granja. La majoria d’aquests treballadors tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual, però treballen amb ganes i talent. Estan orgullosos dels premis que han rebut, i també de que els visitem i que ens interessem per la feina que fan. Ens expliquen cofois que han estat entrevistats a la ràdio i que els han fet un reportatge a TVE.
La visita continua per una sèrie de càmeres frigorífiques en què els diferents tipus de formatges fan la seva maduració, a temperatures i humitats controlades. Fins a tretze tipus diferents, de formatge. La majoria, seguint la tradició, tal com ja es feien a la masia original de Muntanyola. Però també amb algun ja de creació nova, a la nova formatgeria d’Urpina i seguint les pautes del mestre formatger Jordi Arroyo, que és la persona que ha coliderat amb èxit tot el traspàs i ha coordinat tot l’equip de persones.
Formatges de cabra, de vaca i de búfala
De llet de cabra que prové de les pròpies instal·lacions i de dues granges col·laboradores, d’Osona i el Berguedà: pastures de la Catalunya Central, arrels i origen. De llet de búfala de l’Empordà: pastures d’aiguamolls pentinats per la tramuntana amb un lleuger toc salí. De llet de vaca ecològica de la comarca del Moianès, vaques de raça frisona que pasturen a una alçada de gairebé 1.000 metres. I també de llet d’ovella, que prové de dos ramats que pasturen en el Prepirineu.
Preparats per rebre visites
La visita s’acaba en un centre d’interpretació, botiga i zona de tastos, paller per la realització d’activitats, esdeveniments i tallers. Un projecte visitable que permetrà a escolars, grups i visites concertades, experimentar i aprendre entorn de les activitats que s’hi realitzaran.
Amb l’elaboració i comercialització de formatges Muntanyola, AMPANS aposta per les activitats agrosocials
Un projecte de la fundació Ampans
La formatgeria forma part d’un projecte que Ampans va començar a dibuixar a la finca Urpina amb la ubicació, el 2010, d’una llar per a persones amb discapacitat intel·lectual. També la recuperació de la vinya autòctona de la finca, amb més de 90 anys d’antiguitat. Finalment, el retorn de l’activitat ramadera, amb una granja de 300 cabres que, a més de proveir de llet la formatgeria, mantindran nets els boscos de la finca, de 120 hectàrees de terreny.
Amb l’elaboració i comercialització de formatges Muntanyola, AMPANS aposta per les activitats agrosocials. Aquestes activitat són una via d’integració laboral de les persones amb necessitats de suport especial pel tipus de tasques i processos que es realitzen en aquest sector i on es requereixen rutines molt establertes i feines molt manuals.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?