Aquest mes de febrer han presentat els seus dos nous vins, el Raw Picapoll i el Raw Mandó. Collbaix Celler el Molí fa així més explícit el seu compromís amb la recuperació de varietats autòctones.
El picapoll i el mandó són dues de les varietats de raïm del Bages. Després de gairebé 15 anys de treball de recuperació d’aquestes varietats a Collbaix, han anat experimentant en cada verema la millor manera de mantenir i extreure al màxim el potencial de la mandó i la picapoll.
Aquests nous vins monovarietals volen «expressar la puresa, el caràcter propi que té cada varietat», segons explica Josep Maria Claret, responsable del celler. Per això, aquests vins han estat «elaborats amb la mínima intervenció, fermentats amb llevats autòctons i treball sobre lies durant uns mesos en una àmfora de granit».
La fermentació dels vins en àmfores representa recuperar uns mètodes ancestrals.
Segons Josep Maria Claret, «la forma ovoide de l’àmfora permet mantenir els vins amb terbolesa constant i aprofitar així una part important de les substàncies orgàniques que enriqueixen i potencien encara més la seva identitat».
Raw, una nova línia de vins Collbaix Celler el Molí per créixer en el futur
Aquesta nova línia de vins experimentals de Collbaix Celler el Molí compta per ara amb un blanc, de picapoll, i un negre, de mandó. Ja hi ha en preparació un tercer vi, dedicat al sumoll, l’altra varietat autòctona del Bages, que veurà la llum l’any vinent.
En el futur no es descarta que aquesta línia pugui anar creixent amb noves varietats. Cal recordar que a la Torre Lluvià s’ha engegat fa poc una vinya experimental. Es tracta d’un projecte col·laboratiu de recuperació de ceps gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Manresa, el consell regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i Ampans.
L’any passat s’hi va fer una plantació amb les següents varietats: Malvasia Roja, Muscat d’Istambul, Pansera, Cap Pelat, Negrelló, Turbat i Malvasia Manresana.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?