La Girella, un embotit del Pallàrs Sobirà

El dimarts de Carnaval, a Sort. La girella és un embotit a base de xai, arròs i cansalada típic de tot el Pirineu català i està documentat des del segle XV. El concurs de carnestoltes és una gran oportunitat per tastar el millor farcit.

Sort, capital del Pallars Sobirà, celebra el dimarts de Carnaval un concurs que s’ha convertit en una cita imprescindible per als amants de l’embotit més tradicional de les comarques pirinenques. Tots els comerços i establiments de la vila competeixen per obtenir el reconeixement que proclama quina és la millor girella i el millor farcit de Carnaval.

Heu menjat mai aquest embotit de xai?

El gastrònom Jaume Fàbrega n’explica la història i els detalls de la seva elaboració en aquest article per a Vilaweb.

Explica que “és una  preparació del Pallars i l´Alta Ribagorça, una mena  d’ embotit o farcit a base de xai. A Aragó rep el nom de chireta. Té com a ingredients principals l’arròs i els menuts (tripes, freixura, cap, cor) del corder (xai). El farcit —en l´estómac del corder— es lliga amb arròs, ous i sol incloure també cansalada, pa, julivert i pebre, a part de la sal corresponent. Després es bull. A les carnisseries d’ aquestes comarques de muntanya se sol trobar correntment, tot i que havia estat a punt de desaparèixer.”

Més informació