Amb la celebració d’aquesta Fira de la Tòfona, Centelles, a Osona, es reivindica com la capital de la tòfona.

Programa de la Fira de la Tòfona 2022

Fira de la Tòfona

 • dissabte de 9 a 20 h
 • diumenge de 9 a 14 h
 • al Passeig

Hi podrem conèixer i comprar tota mena de productes trufats, és a dir, que tenen com a ingredient principal la tòfona negra (sigui silvestre o de cultiu). I fins i tot comprar-ne de fresques.

Demostració de gossos tofonaires

Tallers i demostracions de cuina

 • a la Plaça Major
 • dissabte:
  • a les 10 h, amb Iker Erauzkin, d’Espacio Uma de Barcelona
  • a les 11 h, a càrrec d’Èric Soldevila i Xavier López, caps de cuina del Devici Bar de Vins de Vic
  • a les 12 h, amb Francesc Rovira, de la Fonda Xesc i Club de Golf Osona-Montanyà

Concurs de cuina amb tòfona

Consulta el programa complet de la Fira de la Tòfona 2022 (PDF).

Tot el dissabte i el diumenge al matí (coincidint amb el mercat setmanal), al nucli antic de Centelles hi haurà parades de productes amb tòfona (tòfona fresca, embotits, olis, etc.). Els visitants podran adquirir tota mena d’aliments artesans per a les festes nadalenques.

Allà també podrem gaudir i tastar exquisits “platets amb tòfona negra fresca” fets al moment en una food truck. Ous escalfats amb escuma de patata i tòfona, risotto de ceps i tòfona, pilotilles tofonades, steak tàrtar amb mantega tofonada, Cheese cake o torradeta de Santa Teresa tofonada. Una dotzena de bars, obradors, restaurants i botigues de menjar d’emportar, també participen tot el cap de setmana oferint plats elaborats amb tòfona negra.

Concursos de la Fira de la Tòfona

La fira es complementa amb actes ja tradicionals com la 8a edició del Concurs de gossos tofonaires. Aquest any, als jardins de la Casa Pujol, espai municipal situat al cèntric carrer d’Anselm Clavé i que comptarà amb deu participants vinguts d’arreu del país.

Les tòfones de Centelles

Les tòfones neixen de forma silvestre a Centelles i rodalies per les particularitats de latitud, vegetació, alçada, sòl i clima adequats pel creixement d’aquest fong soterrani.

A Centelles s’hi cullen majoritàriament dues varietats de tòfona:
– Tuber melanosporum o tòfona d’hivern.
– Tuber aestivium o tòfona d’estiu.

Com trobar tòfones?

En aquest vídeo de l’ajuntament de Centelles s’explica com es troben les tòfones, perquè a Centelles és un bon lloc per trobar-ne, i el paper que hi juguen els gossos tofonaires:

Més informació