El Trufforum convertirà Vic en la capital de la tòfona silvestre.

Aquest certamen posa en contacte el sector professional per divulgar-ne els seus valors i cultura.

“El Trufforum neix amb la voluntat i l’objectiu de fer la tòfona accessible a tothom”,

Truforum: Mercat de la Tòfona

La tòfona negra és la gran protagonista d’un mercat únic. Aquí podrem comprar Tuber melanosporum garantida. També podrem tastar i comprar productes trufats artesanals i de gran qualitat. Un lloc on descobrir experiències turístiques entorn de la tòfona així com altres serveis relacionats amb la tubericultura. Un entorn lliure d’aromes que distorsionin l’olor de la tòfona fresca.

  • Divendres 3 de febrer, de 18.00 a 21.00 h.
  • Dissabte 4 de febrer, de 10.00 a 20.00 h.
  • Diumenge 5 de febrer, de 10.00 a 14.00 h.
  • Planta baixa Recinte Firal El Sucre

Trufforum: Aula de la Tòfona

Sessions amb tast i tallers pràctics de petit format on tocar, olorar i aprendre els secrets de la tòfona, el diamant negre de la cuina. Planta baixa Recinte Firal El Sucre.

dissabte 4 de febrer

  • De les 11.00 a les 12.00 h.
    La tòfona catalana de km0 a banda i banda dels Pirineus. Thierry Tarrius (El Sílex. Tautavel. Rosselló. Catalunya Nord) i Ignasi Camps (Ca l’Ignasi. Cantonigròs), membres del col·lectiu Slowfood.
  • De les 12.30 a les 13.30 h.
    Taula Dolça i grans escumosos amb productes de les IGP catalanes
  • De les 17.30 a les 18.30 h. Formatge&Tòfona. Làctium (mostra de formatges catalans) i Trufforum es donen la mà en una sessió protagonitzada pel formatge català artesà i la tòfona de Noir et Blanc®, guardonada amb el Premi al Comerç més Innovador 2021 i el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2022 (PITA) en la modalitat de Jove Emprenedora, a mans de Clara Busoms.
  • De les 19.00 a les 20.00 h.
    Còctels amb Cava i Tòfona, by Codorniu i Mariona Vilanova de Nykteri’s Cocktail Bar (Girona)

diumenge 5 de febrer

  • De les 11.30 a les 12.30 h.
    Osona Cuina i Vins de Llegat: Èric Soldevila, xef del restaurant Devici (Vic), conduirà aquesta sessió de cuina en la qual proposarà un maridatge entre la seva gastronomia de producte i els Vins de Llegat de Raventós Codorníu.
  • De les 13.00 a les 14.00 h.
    Beermut trufat del Lluçanès: Dues empreses amb origen al Lluçanès, Noir et Blanc® (Prats de Lluçanès) i Kibus (Olost), presentaran en el marc del TrufforumVic una cervesa artesana trufada, amb cata inclosa, maridada amb altres productes del territori.

Jornades gastronòmiques de la tòfona amb Osona Cuina i Fet a Osona

Osona Cuina, col·lectiu de restaurants de la comarca, fundat l’any 1998, aposta per la promoció de la tòfona com a producte referent al nostre territori i, per això, durant dos mesos entra a les cuines dels restaurants.

Consulteu el programa complet.

 

Pedagogia i rellançament de la tòfona

El cuiner i prescriptor de tòfona Ignasi Camps remarca:

“Osona i Vic fa anys que destil·len tòfona”.

En aquest sentit, apunta que el col·lectiu Osona Cuina, en el qual pertany, van ser impulsors dels primers mercats o dels menús que fan a les seves cartes durant l’hivern amb aquest producte. Tot i l’aposta, “Osona i Vic ha de fer un pas endavant en pedagogia: que es pugui introduir la cultura de la tòfona a les botigues, escoles i alguns restauradors”. I d’aquesta manera “convertir la comarca amb la capital de la tòfona silvestre del país”.

Exposició i activitats

El certamen està dividit en dos grans eixos: la part expositiva i el programa d’activitats. Pel que fa a la part expositiva fa referència al “Market Trufforum, experiències i productes trufats”, un espai per trobar productes trufats artesans i d’altra qualitat, o les propostes turístiques entorn aquest producte; i el Mercat de la tòfona, en què s’hi vendrà aquest preuat producte.

La resta d’activitats van des de ponències a càrrec d’agents internacionals adreçades a professionals del sector; una aula de la tòfona per conèixer i tastar el producte; un espai d’exposició del fong; o un auditori amb cuiners com Nandu Jubany, Quim Casellas o Ignasi Camps. Entre les activitats destaquen les degustacions amb tòfona a través del col·lectiu Osona Cuina a preus populars o el Campionat de Catalunya de gossos tofonaires a la plaça Major de Vic amb 10 equips participants.

Totes les activitats són gratuïtes excepte l’accés a l’Aula de Tòfona que té un cost de 4 euros.

El certamen està organitzat per:

  • Ajuntament de Vic,
  • Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació,
  • Diputació de Barcelona,
  • Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic de la Cambra de Comerç de Barcelona,
  • European Mycological Institute
  • Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

Més informació