Cal Pepitu

Vedella de qualitat

Al capdavant de Cal Pepitu hi ha en Josep Jané, que ve d’una família de Cardona que fa més de 50 anys que es dediquen a l’engreix de vedells. Treballen també amb el nom de Ramaders i Pastors de la Vall de Cardener, perquè tenen cura dels seus ramats en una zona que va més enllà de Cardona, que puja cap a Solsona, però sempre a la vora del riu que dóna nom a aquestes valls.

El Josep, acompanyat d’en Guillem Flores i la Mar Barons, impulsa ara la marca Cal Pepitu, que fa arribar la seva carn directament al client. Uns fan la carn, els altres la venen. Bé, de fet són els mateixos, que ho fan tot.

Les vaques pasturen

Les vaques les deixen pasturar lliurement. Els vedells, que primer conviuen amb les mares, després els acaben d’engreixar a les seves granges. Amb els farratges i els pinsos que ells mateixos cultiven.

Les  vaques dels Ramaders i Pastors de la Vall de Cardener són d’una varietat de races, reconegudes per les qualitats de la seva carn: frisona, bruna, la xarolesa i la llemosina entre d’altres.

Però la nineta dels seus ulls és una d’acabada d’arribar: la Black Angus. Van començar el 2015 amb dotze vaques i un toro. De moment, mentre el ramat no sigui prou gran, van portant cries des d’Irlanda, per engreixar-les aquí.

La Black Angus es reconeix pel seu color negre, i pel fet que no té banyes. Els cuiners l’aprecien per la seva carn, pel greix infiltrat que li dóna un sabor i la fa melosa i saludable.

Distribució directa

Cal Pepitu va començar a vendre la seva carn, directe al consumidor, quan va obrir una botiga a Cardona. Però avui bona part de la seva venda es fa en línia, per mitjà del seu lloc web i d’altres canals com ara WhatsApp.

Bona part de la seva producció va a parar als restaurants. Treballen habitualment amb la majoria de cuiners de Solsona i Cardona.

El tancament dels restaurants durant el confinament del 2020-21 els va portar a reinventar-se, com a tants d’altres. En aquests mesos es va activar un canal de distribució directa, que va anar creixent amb l’ajut d’una xarxa de col·laboradors que els han posat en contacte amb moltes llars del Barcelonès i els Vallesos.

A part de la seva carn de vedella, amb aquesta xarxa de distribució creada et porten a casa altres productes de proximitat: pollastres de pagès, xai del Solsonès, pizzes i croquetes fetes a Solsona, embotits de Cal Rovira i de Cal Fígols, del Berguedà, carn del Porc de Palou…

Tancant el cercle

Entre una cosa i l’altra, ja ho poden ben dir, els de Cal Pepitu, que estan tancant el cercle.

Des de la tradició en la cria de bestiar fins als sistemes actuals de venda.

Controlant el procés complet de la cria, de l’alimentació, cultivant i fent-se el pinso. Tenint control de la manipulació i la distribució. Fins que t’ho porten a casa. Tot el cercle.

Carrer dels Escasany 23
Cardona 08261 CT ES
Com arribar-hi