Can Vilumara

L’Arnau Freixa, de Can Vilumara, és un ‘jove agricultor’. És a dir, és jove (nascut a finals del segle XX). Agricultor, es dedica a les feines del camp. Però també vol dir que s’ha acollit a una línia d’ajuts que promou la Generalitat de Catalunya, per afavorir que persones joves s’incorporin al sector.

L’Arnau està ben distret, perquè les seves ‘feines del camp’ van des de tenir cura del bestiar fins al conreu dels cereals i el farratge per alimentar-lo, passant per un petit hort. Quan diem bestiar volem dir cavalls, vedells, un ramat d’ovelles, pollastres i gallines i fins i tot algun porc. És a dir, que fan gairebé de tot, a Can Vilumara. Com antes.

Agricultura regenerativa a Castellfollit del Boix

I és que la cosa ja vé de molt abans. Can Vilumara és una masia i una finca familiar construïda des d’abans de l’any 1600. Encara hi viuen els avis de l’Arnau. I és l’avi qui li fa el ‘traspàs’ de tots els coneixements que calen per portar una finca com aquesta.

L’Arnau és doncs l’hereu d’una llarga tradició. Però també aporta una nova visió en la gestió de les terres. El model que vol seguir és el de l’agricultura regenerativa. S’ha format en finques que la practiquen i és la que vol anar introduint poc a poc en el seu racó de món, a Castellfollit del Boix.

A les terres de Can Vilumara, com a totes les finques dels voltants, s’hi havia fet vinya, ametllers i oliveres. Bona part dels boscos que es veuen des de la casa es van veure afectats pel gran incendi de Montserrat, de l’any 1986. És una esperança, pel territori, saber que gent jove com l’Arnau continuen allà, vivint-hi, llaurant les terres. Tenint cura del ramat, fent-lo pasturar pels boscos, millorant la terra amb la seva feina.

Joves connectats

A més dels canvis en la manera de portar les terres, l’altra novetat és el sistema de venda dels seus productes. Les noves tecnologies fan més fàcil el contacte directe amb el client, i aquest és un tren que no l’Arnau no vol deixar passar.
A més de la pàgina web, fa servir el WhatsApp per gestionar moltes comandes. Té un sistema de cistella, pel que fa a les verdures de temporada. I també uns lots de vedella, de cabrit i de xai, per facilitar la compra d’aquests productes.
Darrerament, a més, han arribat a un acord amb l’app BombaBomba, de manera que trobem alguns dels seus productes en aquest nou canal.