Can Florí

Can Florí és un dels quatre productors de mató que podem trobar al poble de Marganell, a la falda nord del massís de Montserrat.

Artesania formatgera

Al capdavant avui hi trobem la quarta generació, en Roger Costa. Que ja fa més de vint anys que elabora el mató de Montserrat. A la manera que ho feien els seus pares, els seus avis i la seva besàvia, que va ser la que va començar la tradició. Aleshores tenien el seu ramat de cabres, i de la seva llet en feien el mató.

El procés continua sent artesanal, però entremig hi ha hagut canvis, és clar. Avui no tenen ramat, compren la llet a ramaders de proximitat. I treballen tant amb llet de cabra com de vaca.

Amb parades a Montserrat

Cada dia, a dalt el monestir de Montserrat, els de Can Florí hi tenen dues parades, per vendre els seus productes. A més del mató de Montserrat, hi trobarem el seu formatge fresc, pastís de formatge, flam de mató, d’ou i de coco. D’altres productors, també venen altres productes artesanals com ara iogurt natural, mel i codonyat…

Cada setmana també els trobem en alguns de mercats de pagès: a la Colònia Güell, a Begues, a Esplugues de Llobregat. Al llarg de l’any també participen en moltes fires que es fan arreu del país.

Venda directa

De sempre, que una de les maneres que teníem de comprar el seu mató era arribar-nos a Marganell, a la mateixa formatgeria. Ara, des de l’any 2020, com a resposta al confinament per la Covid, van activar les seves xarxes socials, principalment l’Instagram. Van tenir un increment de les vendes directes per aquests canals, que encara mantenen amb major o menor mesura. Fan el repartiment per tota la comarca i arriben a diferents punts de la província de Barcelona.

En la mateixa comanda podem combinar els productes de Can Florí amb els formatges de Ca la Pruvi. Una formatgeria que és a tocar de Can Florí, que va començar l’any 2019. Allà hi trobem l’Alexandra, que és la parella d’en Roger. Es complementen. En Roger al seu obrador fa només formatges i productes làctics frescos. L’Alexandra a Ca la Pruvi treballa els formatges curats. Dos obradors diferents, molt a prop l’un de l’altre, amb unes propostes que es complementen.

Carrer Major
Marganell 08298 CT ES
Com arribar-hi