El Molí del Mig
La gràcia del poblet encantador que és Mura, amb els seus carrerons estrets del nucli, té encara un afegit més, fora del nucli. El Molí del Mig, malgrat el que podria semblar pel seu nom, no, no és al mig del poble. Però tampoc és gaire lluny, i la visita val la pena.
Val la pena de conèixer el Pere Fabrés. O els Peres, pare i fill, que encara hi viuen. Hereus d’una nissaga que es remunta segles enrera, i que de sempre han tingut cura d’aquesta casa i d’aquest tros de terra. Aprofitant l’energia de l’aigua per moure el molí.
Avui hi podem trobar quatre motius, per arribar-nos-hi. El primer, la casa, transformada en museu. El segon, el Pere fill, transformat en guia turístic. El tercer, l’oli que hi fan. I el quart, quan n’és temporada, l’hort que hi cultiven.
Un museu a casa
El Molí del Mig és un edifici protegit com a bé cultural d’interès local. Venint de Rocafort, el trobem a la dreta de la carretera, en el que es coneix com a Raval de Mura, una mica abans d’arribar al poble.
El Molí és el lloc on viuen els Peres. Als baixos hi podem trobar: molí de farina, molí escairador de blat de moro i trull d’olives, dinamo productora d’electricitat, cups per l’oli, premsa per a vi i oli. Tot en bon estat de conservació i funcionament.
Es pot visitar en els horaris fixats, i també a hores convingudes. Moltes escoles s’hi arriben, per gaudir de les explicacions del Pere.
Un guia per conèixer els voltants de Mura
Més enllà de casa seva, del Molí, el Pere és un excel·lent guia per conèixer Mura i els voltants.
Té preparades una sèrie de propostes, que ens permeten descobrir l’encant medieval dels carrers del nucli, la riera de Nespres, amb les seves fonts i els seus gorgs, els pobles veïns de Talamanca i Rocafort, el puig de la Balma, les tines del torrent del Flequer o les coves de Mura.
Ja veieu que de recursos en té, el Pere. I és que dóna molt de si, això de viure al mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
Un productor d’oli
Un altre motiu per arribar-nos al Molí del Mig, com dèiem, són els productes que hi cultiven. En concret, pel seu oli i pel seu hort.
Tenen cura de set hectàrees d’oliveres, en què ho tenen tant la varietat bagenca Corbella com la que arriba des del Vallès Oriental, la Verdal.
En fan dos tipus d’oli, olis d’oliva extra verge, que podem comprar allà mateix.
L’hort del molí
Finalment, i no menys important, a la temporada d’estiu els Peres també tenen cura dels horts que hi ha pels volts de la casa. Dels que hi cultiven, en destaquen els tomàquets, especialment els de la varietat rosa de Mura.
Els podem tastar als restaurants del poble. O bé directament, collits de la planta. Si voleu gaudir dels millors moments que té qualsevol hort, podeu anar a collir vosaltres mateixos els tomàquets i altres verdures. Aquesta és una de tantes propostes d’activitats que ens fan els Peres.