Formatgeria Cal Cantaré

La formatgeria Cal Cantaré, de Santpedor, és sens dubte una formatgeria singular. Singular, per començar, pel lloc on es troba. Són els baixos d’una antiga casa de pagès, la casa dels avis d’en Joan Canellas. En una de les cantonades de la plaça Gran de Santpedor. Una de les places més boniques i ben conservades del país.

Els baixos de Cal Cantaré prometien, i això ho van veure en Joan i la seva parella, l’Eli. Van decidir de fer-hi una remodelació profunda. Mantenint-ne l’essència, això sí. Una remodelació que han anat fent de mica en mica, dedicant-hi moltes hores de feina, durant els darrers anys. Els darrers set anys, per ser precisos. Deixant-los dignes de visitar, com un petit museu del món pagès, amb premses de vi i d’oli, i velles tines…

Una petita formatgeria

La recuperació de l’espai era un objectiu en si mateix. Però n’amagava un altre: fer-hi una petita formatgeria. I és que el formatge és la passió que mou el Joan.

El Joan feia, i encara fa, de pagès ramader, tenint cura d’una granja d’engreix de vedells. Però sempre ha tingut tirada cap al món dels formatges. Potser li ve de petit, de quan veia la seva àvia, que feia mató, a la cuina de casa.

Amb l’espai ja arreglat, el següent pas ha estat instal·lar-hi un petit obrador per fer-hi els seus formatges. A partir de llet de cabra i d’ovella. La llet de cabra la va a buscar a Súria, i la llet d’ovella la té més a prop, a Santpedor: el pastor és un amic seu, amb qui es coneixen des de petits.

Els de Cal Cantaré són formatges de llet crua, i per tant la relació amb els ramats és molt important. El temps entre la munyida i l’inici del procés per fer formatge ha de ser el mínim possible. Per en Joan, aquesta manera de treballar és la que permet “expressar el territori, conservar els matisos del lloc on pasturen els animals”.

Confinament: un inici precipitat

La previsió era de començar a fer formatges a principis del 2020. Però seguint el ritme amb què havien fet la reforma de l’espai: a poc a poc i amb bona lletra. Però la pandèmia, la covid-19, va alterar els seus plans. El pastor que li duu la llet de cabra es va quedar sense clients. Normalment, bona part d’aquesta llet anava per fer mató, que es venia a Montserrat. Amb el turisme tancat, aquesta llet necessitava una sortida.

Coincidia que a Cal Cantaré, preparats per començar, tenien les seves càmeres buides, és a dir, amb espai per a emmagatzemar. Així fou que, van arribar a una entesa, i es van dedicar a fer formatges grans, de llarga maduració, pensant en la sortida que poguessin tenir passada la pandèmia.

Ara, passat ja un cert temps d’aquest inici precipitat, la formatgeria ja té el seu ritme habitual. Les caves on maduren els formatges ja són plenes, amb els diferents tipus de formatge que fan. Unes caves dignes de veure, i d’olorar. Han aprofitat les antigues tines de vi de la casa. Això els dóna un aire particular, un aroma especial. A més que, amb la bona climatització de les antigues cases de pagès, les condicions són les adequades durant la major part de l’any. De manera natural ja tenen la temperatura i la humitat que necessiten els formatges.

Cal Cantaré, Petricó

Cal Cantaré, formatges de cabra i d’ovella

Per això, per aquest ús de les tines antigues, un dels seus formatges és el Tina de cal Cantaré, de llet d’ovella, de quatre mesos. D’ovella també és el Borralló, un formatge de pasta tova de llet crua de dos mesos maduració tipus un camembert.

Amb llet de cabra, el Petricó, i el Petit Petricó formatge de pasta tova de llet crua i escorça florida natural. El Troç, formatge de farcell semicurat, de dos mesos de maduració. El Bruc de dos mesos. La Teia, 7 kg de formatge de cabra madurat durant nou mesos.

Venda directa

Al mateix lloc on tenen la formatgeria (l’obrador, les caves de maduració) tanbé hi ha una petita botiga on podrem trobar tota la seva gamma de formatges, més algun iogurt.

Al número 7 de la plaça Gran de Santpedor, doncs, trobarem l’Eli, la parella del Joan, que és qui té cura d’aquesta petita botiga, a les tardes entre setmana i dissabtes matí i tarda.

A més, fora de Santpedor, els podrem trobar a MengemBages, el SuperCoop Manresa i la fruiteria Cal Sens de Moià.

Cal Cantaré

Plaça Gran 7
Santpedor 08251 CT ES
Com arribar-hi
De dimarts a divendres, de 6 a 8 del vespre Dissabtes de 9 a 14 i 18 a 19:30