Formatgeria Cal Pujolet
Mató de Montserrat i formatges
A Cal Pujolet, de Marganell, són dels que mantenen la tradició de fer mató i pujar-lo a vendre a la plaça del monestir. Cinc generacions que porten, fent-ho.
Ara la formatgeria és a càrrec de la Núria Roset, filla de Cal Pujolet i en Ramon Soler, que es dedica a la restauració, portant el restaurant que tenen a tocar de la formatgeria, Can Font.
Els pares de la Núria, a més de seguir venent a Montserrat, van ampliar la producció i van obrir nous mercats, arribant, aleshores en tren, fins a Terrassa i Barcelona.
També amb el temps han anat ampliant la gamma de productes que elaboren, més enllà del reconegut mató. Van començar amb el formatge fresc i el pastís de mató, Van seguir amb el primer formatge curat, i unes altres postres com és el flam de mató. Més tard, després d’aprendre a fer diferents tipus de formatges, es van atrevir amb el seu primer formatge de pasta tova tipus Camembert i el seu blau.
A part del mató i de les postres que fan amb el mató, tenen més de deu formatges diferents, que fan amb llet d’ovella, llet de cabra i llet de vaca.
Cal Pujolet, una formatgeria sostenible
Aquesta evolució, aquesta constant innovació, els va portar a haver de renovar les instal·lacions, cosa que van fer l’any 2012. Més espaioses, més adaptades als nous temps.
Part de l’energia que consumeixen aquestes noves instal·lacions prové de la caldera de biomassa, que s’alimenta d’estella de fusta de la mateixa finca. De manera que contribueixen a mantenir nets els boscos dels voltants, i esdevenen d’aquesta manera una activitat sostenible i respectuosa amb l’entorn.
I ja que hi eren posats, les van fer pensant a rebre visites, i des de llavors que ofereixen visites guiades per a grups, sempre amb reserva prèvia.
A més de visitar la formatgeria i conèixer la manera com treballen a Cal Pujolet, les visites poden incloure tastos dels seus formatges i, si ho volem arrodonir, un àpat al restaurant que porta el Ramon.
Els productes de la Formatgeria Cal Pujolet
Formatges de llet d’ovella
- Formatge Madurat
- Formatge d’ovella llet crua
Formatges de llet de Cabra
- Mató
- Formatge fresc
- Formatge madurat
- Formatge làctic
- Formatge curat de llet crua
Formatges de llet de Vaca
- Mató de Montserrat
- Formatge fresc de vaca
- Formatge madurat de vaca
- Formatge de pasta tova tipus Camembert
- Formatge de pasta tova blau
- Formatge madurat de llet crua
Postres Làctics
- Flam de Mató de Montserrat sense gluten
- Pastís de Mató de Montserrat
Llet que treballa: vaca, cabra, ovella