Celler Solergibert

Artés

Un celler familiar a Artés

Un celler familiar, d’Artés, que fa el vi que surt de les seves vinyes, deu hectàrees

La família Solergibert va arribar a Artés l’any 1730. A partir de llavors, deu generacions han estat cultivant la vinya. Van estar a punt d’abandonar, de dedicar-se a la ramaderia, però el Josep, el responsable actual dels cellers, va decidir de tornar als origens. Volia ser la desena generació cultivant les vinyes de la família.

Ara ens pot semblar normal, aquest retorn a la vinya, però el Josep encara aa haver d’aguantar les burles dels seus companys d’escola, quan deia que, de gra, volia ser pagès. Va acabar la formació en una escola familiar agrària, a Vic, alternant amb la feina a casa.

Seguint la tendència del moment, a principis dels noranta arrenca les vinyes de sumoll per plantar cabernet i merlot. Tot i així, encara ara tenen un vi especial, el Sumoll negre, d’una vinya vella que va quedar.

Una altra joia botànica que conserven és una antiga vinya de picapoll, que data del 1906. D’aquí en surten els millons clons, l’ADN que ha permès recuperar bé aquesta varietat a tota la comarca.

Mantenen la tradició del vi bullit. No per vendre, només pel consum propi de la família, per les festes.

Un celler del 1868

També tenen una petita joia arquitectònica: el seu celler, que es va començar a consrtuir el 1868. Després es va fer una ampliació del soterrani el 1910, a base de pic i pala. Noves ampiacions els 70 i els 90 li van acabar de donar la fesomia actual.

En aquest celler hi ha una zona especial, que anonemen ‘el cementiri’. Aquí hi guarden cent ampolles de cada anyada. des del 1988. És un dels pocs cellers de la zona que busca les llargues criances, i té vins de reserva i de gran reserva.