Heg Prèmium Eggs

Artesans dels ous

Heg Prèmium Eggs, els ous de colors

Ells són el Toni i la Nereida, una parella de joves manresans. Van començar amb unes quantes gallines, al barri de les Escodines. Buscaven ous de qualitat, per autoconsum. Una cosa porta a l’altra, i ara són Heg Prèmium Eggs, “els dels ous de colors”. Tenen més de 500 gallines i viuen en una masia a Callús.

Van arribar al món dels ous de colors el 2012, quan van descobrir uns ous de color verd clar. Fins llavors, els ous sempre havien estat o bé blancs o bé rossos. Si poden ser verd clar, poden ser d’altres colors? Doncs sí: unes gallines de Xile en posen de blaus…

Però la descoberta clau són els ous d’un intens color xocolata, grans, que posen els galls de Marans, una raça que ve l’Aquitània. Ho heu llegit bé: els “ous que posen els galls”. Bé, si hem de ser precisos, qui posa els ous són les gallines, és clar. Però qui en determina el color, ves per on, és el gall que les fecunda.

Com aconseguir ous de 50 colors diferents

De manera que la recerca dels ous de color és bàsicament una feina de selecció genètica de galls. Una feina lenta, que requereix molt de temps, anys. Que han de fer ells mateixos: totes les gallines i galls que tenen han nascut a casa seva. Dit d’una altra manera, que no els arriben pollets de fora.

S’hi apassionen. Van fent creuaments. I arriben a aconseguir fins a cinquanta colors diferents. Cada any aconsegueixen nous tons. Hi ha moments en què, per ells, entrar als galliners és una font de sorpreses: quins colors es portaran aquesta temporada?

Heg Prèmium Eggs, ous de gran qualitat

A part dels colors, que és la part atractiva, la gràcia és que, sobretot, són ous de qualitat.

Molt melosos, la clara sembla gelatina, el rovell és molt consistent. El seu gust, quan arriben al plat, en forma d’ous ferrats o de truites, fa que un plat senzill ens aporti el mateix plaer de la més alta gastronomia.

Des del 2017, que es van traslladar a l’actual casa a Callús, que van començar a vendre’n, d’ous. Ara tenen més de cinc-centes gallines i uns deu galls. Criades en llibertat, corren lliurement. Però la qualitat té un preu. I és que les gallines del Toni i la Nereida tenen moltes virtuts, però són poc productives. Una gallina “normal” pot arribar a fer uns 320 ous l’any. Les gallines dels ous de color no fan ni la tercera part: uns 100 ous l’any.

On podem trobar els ous de color

Aquesta poca productivitat es tradueix, lògicament, en el preu que tenen aquests ous.

Malgrat tot, la diferència de qualitat respecte els ous convencionals fa que siguin molt apreciats. El Toni és qui s’encarrega personalment de la distribució. Un parell de cops per setmana els porta als mercats i botigues de l’àrea de Barcelona que els hi compren habitualment. Recentment n’ha començat a portar també a l’Agustí Pastisser de Navarcles.

El boca-orella ha fet que la qualitat d’aquests ous arribi fins als cuiners de restaurants de renom. Han tingur alguns contactes, però els tancaments successius per la covid han aturat, de moment, que aquests ous prèmium es puguin incorporar a la seva carta.

Visites a la granja

Ens han entrat ganes de tastar-los? Una altra opció que tenim per aconseguir aquests ous és arribar-nos fins a la granja que Heg Prèmium Eggs té a Callús. Amb cita prèvia, això sí. El Toni estarà encantat d’explicar-nos el projecte i compartir la seva passió amb nosaltres. I quan tastem els seus ous, aquesta passió l’hi trobarem, al gust, segur!


Per més informació, podeu veure aquest reportatge que van fer el 2019 per al Canal Taronja Central: