Horts de Sant Benet

Dins l’espai que conforma el Món Sant Benet, amb el monestir, la Fundació Alícia, l’hotel, els restaurants… hi ha també uns horts que el complementen i el nodreixen de verdures ecològiques.

De fet, són dos horts diferenciats. Els dos són ecològics. Però hi ha un espai amb una producció a gran escala i un de més petit, més experimental, per abastir de verdures el restaurant del recinte.

Horts per a la reinserció laboral

A la zona més propera al riu hi ha l’hort gran. Que més que un hort, el seu principal objectiu és ajudar les persones que hi treballen. La inserció laboral de persones en risc d’exclusió social, especialment joves. Això es fa en col·laboració amb els serveis socials de poblacions veïnes com Sant Fruitós de Bages, Navarcles, Manresa i Santpedor.

Hi treballen habitualment uns sis o set nois joves, tutelats pel Ferran. Aprenen a treballar, però també a viure, a conviure. Aquí fan servir tractors grans, i es busca producció.

Els productes d’aquest hort els podem trobar a grans superfícies d’arreu del país, amb la marca Mans. Mans és una cooperativa que té altres horts a Palafolls i que també comercialitza productes de petites explotacions familiars.

mongetes dels Horts de Sant Benet

Horts de Sant Benet, també experimentals

Més a prop de l’hotel i ha uns altres dos horts, més petits. Unes dues hectàrees més experimentals, sota la tutela d’en Bernat Martí, on es treballa amb amb rasclets, amb aixades… Vaja, com es feia abans. Aquí hi ha molta diversitat: tomàquets, albergínies, carbassons, síndries, melons… De tot!

Un d’aquests, l’Hort de la cuina, es diferencia pel cultiu d’espígol i ametllers a la part de dalt, que donen la benvinguda al visitant. Produeix verdura que va als restaurants i a la botiga del Món Sant Benet. Una part també es distribueix via MengemBages. També hi ha un petit arborètum, mostra  de la diversitat d’espècies frutícoles de la nostra terra.

A l’Hort d’aprendre hi trobem una gran diversitat d’arbres i plates d’horta, aromàtiques i altres. Aquesta part té una vessant pedagògica, també. Estan oberts a visites. Sobretot d’escoles. Allà podem veure com treballen, com cuiden i com cullen una gran varietat de productes, que després podrem tastar a la nostra taula.

Tenen preparades visites en diferents formats, com per exemple el ‘Planta’t a l’hort’. Arriben escoles d’arreu per fer aquest taller per conèixer més de prop l’hort.

Camí de Sant Benet S/N
Sant Fruitós de Bages 08272 CT ES
Com arribar-hi