Nous de Monistrolet

Nous del Bages

El Josep Maria Claret, conegut per la seva activitat a Collbaix Celler el Molí, també té cura de la finca de la seva família, la Casanova, a Monistrolet de Rajadell.

Aviat farà vint anys que va començar a plantar-hi nogueres. Els seus veïns devien pensar “què fa, aquest ara?”. Perquè el cultiu de la noguera era pràcticament desconegut a la comarca. Rajadell és més aviat terra d’ametllers, pel que fa a la tradició. Però el clima de la zona, amb glaçades tardanes dos anys de cada tres, fa que l’ametller sigui molt poc rendible.

El Josep Maria, observant les característiques dels seus camps, un terreny sorrenc, sedimentari, a tocar de la riera de Rajadell, va arribar a la conclusió que la noguera s’hi adeia. I després de successives plantades ara ja en té més de 1.500, de diferents varietats. La francesa, la californiana, per anar estudiant quines són les que millor s’adapten a la zona.

Al Josep Maria li agrada d’anar perfeccionant la tècnica del cultiu, la collita, i el processament posterior de les nous: treure’ls-hi la pela, assecar-les. La mecanització de tot plegat és el que permet mantenir a ratlla els costos de producció.

On es poden trobar?

Les nous de Monistrolet, de producció molt limitada, es poden trobar, quan n’és temporada, a MengemBages.