Mel Cal Fuster

Parlant amb abelles

Una masia lluny de la contaminació

La Bibiana Bataller i l’Arnau Costa es van instal·lar fa uns dotze anys a Cal Fuster. És l’última masia habitada de la vall, al terme municipal de Navàs, concretament a Castelladral. És aquí on fan la mel més pura del Bages. Lluny de qualsevol poble, on l’aire és lliure de tota contaminació
Van començar amb unes quantes arnes, una mica com a hobby. Com que la mel els sortia prou bona, ban començar a vendre’n. Primer a les cooperatives de consum de Manresa. De mica a mica van anar ampliant, fins arribar a les dues-centes que tenen avui. La mel que fan la trobareu sota el nom de Mel de Can Fuster.

Turisme actiu

Tenen hort, fan cultiu de safrà, es fan el pa i cuiden i alimenten els seus animals d’una manera sostenible i sana. Volen que tots els treballs a la masia tinguin un enfoc autosuficient i ecològic. Aquest enfoc de la masia, autosuficient i de respecte al medi ambient, la fa atractiva per un cert turisme, el turisme actiu. Per exemple, l’electricitat que necessiten prové de plaques solars fotovoltaiques. Per això, Cal Fuster ofereix la possibilitat d’acollir voluntaris per a fer intercanvis, sigui en tasques apícoles, forestals o de camp i granja.

També es pot visitar l’obrador de mel, que és al cobert, al costat de la casa. Allà ens ofereixen explicacions sobre el món de les abelles i tastos de mel. Els visitants es posen vestits d’apicultura i poden veure un abellar: com treballen les abelles en directe.

Fan demostracions de construcció d’arnes d’abelles, amb material antic, tallers d’espelmes, d’ungüents amb cera d’abella. Ofereixen xerrades a les escoles i també tastos de mels en espais públics i/o privats.

On podem trobar la mel de Cal Fuster?

Naturalment, si ens apropem a Cal Fuster, al mateix obrador podrem comprar la seva mel.

A Manresa, a més de MengemBages, també la podrem trobar a les parades que Les Arnaules tenen als mercats de pagès: dimecres a la plaça de les Oques, divendres a la Mion i dissabte a la plaça Major.

També podrem fer-ne comanda en línia, al lloc web de MasObert.