Obaga de l’Agneta

El Bages, terra de bons olis

Sabíeu que durant molts anys el Bages es coneixia arreu per la qualitat dels seus vins, però també dels seus olis? Voleu conèixer el món de l’oli i l’olivera? Voleu entrar en el món del tast d’olis?

Gaudiu del Bages secret amb una experiència a mida al voltant de les oliveres d’una finca amb més de 500 anys d’història.

L’Obaga de l’Agneta, una finca amb tradició

L’Obaga de l’Agneta és el nom amb què es coneix una finca que hi ha l’entrada de Manresa, venint des de Barcelona. Prop de la zona de Can Poc Oli, entre la riera de Rajadell i el barri dels Comtals.

És una finca d’unes quaranta hectàrees, de les quals dotze són cultivables. Una finca que té una llarga història al darrere. Des del 1600 que ha estat propietat de la família Pinyot. Per tant, ha patit els alts i baixos de totes les finques agràries de la comarca. Amb èpoques de bonança i èpoques d’abandonament.

La història comença a canviar l’any 2010. La Roser Pinyot, hereva de la famíla, i la seva parella, el Sergi Càmara, se’n fan càrrec. Amb un projecte ambiciós de recuperació. Recuperació dels cultius de vinya i olivera, que de sempre hi havien estat. Recuperació també d’un ric patrimoni que hi ha escampat per la finca. Barraques de vinya, una tina, un pou de glaç, diverses obres hídriques i quilòmetres de parets de pedra seca.

L’oli de l’Obaga de l’Agneta

El primer pas d’aquesta recuperació passa per la producció d’oli. A partir de les oliveres centenàries que es conservaven, i amb la plantació de noves. De les varietats Corbella i Verdal manresana. Fan un oli ecològic, un oli d’oliva extra verge d’alta qualitat.

El Sergi havia conegut el món de la viticultura, d’una etapa anterior que havia estat vivint a França. Ara s’ha hagut de reciclar, amb una formació especialitzada, que l’han dut a conèixer com pocs el món de l’oli. És mestre moliner i un dels experts que forma part del panell de tast d’olis de Catalunya.

Viu l’experiència

Una finca centenària, unes oliveres recuperades, una mà experta que ho gestiona. Moltes hores de feina, molta passió per aconseguir un producte excepcional.

Tots aquests ingredients són a la recepta de les visites que organitza el Sergi. Unes experiències oleoturístiques que atrauen visitants d’arreu del món. Fins que la covid, aquest darrer any, ho ha aturat tot.

Les visites estan preparades, amb molta cura en els petits detalls. Un raconet, enmig del bosc, amb la taula parada a punt per als tastos dels seus olis. Una vista sobre els camps que té l’essència del Bages: oliveres, vinyes, camps de cereal, retallons de bosc. Un relat ben travat, el que ens explica el Sergi. Un itinerari pels camps d’oliveres amb sorpreses al llarg del recorregut, que ens descobreixen la història mil·lenària de la família.

Projectes de futur

La producció d’oli i les visites oleoturístiques són només un primer pas. El projecte de recuperació de la finca és més ambiciós. Ara han començat les obres per construir un celler (d’oli), una sala de tastos i una agrobotiga on poder comprar els seus productes.

També estan a punt de poder començar a fer el seu propi vi. Tenien previst de fer la primera collita l’any 2020. Però el clima no hi va ajudar pas. Un excés de pluges va comportar una plaga de míldiu i la pèrdua de la collita.

Segur que en poc temps l’experiència que suposa una visita a l’Obaga de l’Agneta serà encara més completa. Aneu fent la reserva de data, per quan estiguin enllestides les obres, i quan es pugui tastar el vi de les seves vinyes.

Carrer de la Farigola
08240 CT ES
Com arribar-hi