Porc de Palou

Recuperant el sabor tradicional de la carn de porc

Porc de Palou és un projecte que s’engega des de Mafrica, un dels escorxadors de referència a la comarca, a Sant Joan de Vilatorrada.

El que es busca amb el Porc de Palou és recuperar el “sabor d’abans”. Recuperar la tradició, el vincle amb la terra. Per això s’adopta el nom de Palou, perquè amb el nom de plans de Palou era com es coneixia, tradicionalment, la zona on s’ubica l’escorxador. Uns plans amables, als peus del Collbaix, entre la riera de Fonollosa i el riu Cardener. Una mostra del típic paisatge del pla de Bages, fet a base de retallons de camps de cereal, envoltats de franges boscoses.

El Porc de Palou és un producte que des de fa pocs anys podem trobar a botigues i restaurants. És el resultat d’un treball de recerca, que ha comportat anys de feina. De treballar amb la genètica, amb encreuaments i selecció. Partint de la raça Duroc. Però sobretor cuidant molt l’alimentació, també.

El resultat, el que es busca, és un carn que té més greix inflitrat. Amb una textura tendra, fàcil de mastegar. I al mateix temps, sana, saludable.

La clau del procés és l’alimentació dels animals, amb pinsos preparats especialment a base de cereals i lleguminoses, i complementada amb greixos vegetals. Per poder assegurar-ne la qualitat, Porc de Palou treballa de forma estreta amb els ramaders. Es treballa molt a prop amb les granges. Granges de proximitat, de la Catalunya Central.

Els productes Porc de Palou, a botigues i restaurants

Es pot trobar a moltes botigues, botigues especialitzades i de proximitat. En diferents formats. En forma de carn fresca, i també elaborada, com a salsitxes, botifarres, hamburgueses i mandonguilles. Marinats, adobats. També embotits: pernil, llonganissa, llom embutxat. I una especialitat de l’Alt Urgell, la donja, un tipus de bull blanc.

També el trobem a les cartes de molts restaurants. Per exemple, a Sant Joan de Vilatorrada, a l’Hostal Soler, i del Bages el Mas de la Sala, cal Magre, Kursaal, Turó de la Torre, Tomàs Gastronònic…

Al seu lloc web podem trobar moltes receptes. Entre d’altres: espàrrecs amb Donja, arròs fumat de costella, coca de botifarra, involtinis

Sant Joan de Vilatorrada, Barcelona 08250 Barcelona ES
Com arribar-hi