Vinyes de Castellgalí

Recuperant la tradició vinatera a Castellgalí

Es tracta d’un projecte jove i actual que recupera la tradició vinatera de la família Playà. Les vinyes estan situades al poble de Castellgalí, al Bages. I els  seus vins volen ser un reflex de la terra que els acull, una  degustació  dels seus paisatges.

Can Mas és una finca que hi ha al nord de Castellgalí. És un racó que respira pau i tranquil·litat, tot i que té relativament a prop l’eix de comunicacions entre Manresa i Barcelona.

Perill d’incendi

Vinyes de Castellgalí són tres petites vinyes, envoltades de boscos. Uns boscos de pins blancs joves, que tot allò es va cremar l’any 86, en un incendi de trista memòria, que va afectar el massís de Montserrat.

La casa es va salvar d’un pèl, de l’incendi. Sort en van tenir d’una magnífica bassa que un dels avantpassats havia fet construir a principis del segle XX.

Vinyes de Castellgalí, un projecte jove

De resultes d’aquell incendi, els hereus, s’ho van haver de plantejar. “Què n’hem de fer, d’aquesta finca?”. I és llavors que decideixen de recuperar la vinya, un conreu que sempre hi havia estat. Un dels germans, en Carles Playà, enòleg, amb experiència professional en cellers de l’Alt Empordà i del Penedès, és qui se’n farà càrrec. Reprendre la tradició.

L’any 2000 van començar a plantar noves vinyes, i l’any 2007 van començar a embotellar el seu primer vi.

Tres vinyes, tres varietats, tres vins

El seu és un projecte modest. Tres vinyes. Parteix d’una antiga vinya de garnatxa. En replanten dues de noves. Una amb picapoll i l’altra amb cabernet franc.

De cada vinya en fan un vi. Del cabernet franc, el Pedruscall. De la garnatxa, el Perunés. I del picapoll, el 5 Somades. Tres vins monovarietals, que mostren la personalitat de cadascuna de les varietats. I ecològics, que respecten l’entorn.

Tres vins que transmeten la tranquil·litat que hi ha la finca. Que expressen el saber fer, l’expertesa de qui els fa. Que honoren el llegat d’una tradició, d’arrelament al territori.

Visites concertades

En Carles estarà encantat de rebre-us, d’ensenyar-vos les seves precioses vinyes, i de mostrar-vos els testimonis dels primers Playà que, ja fa uns segles, van començar a plantar vinya i fer-ne vi. Antigues premses i bótes que encara conserven. I si féu una caminada pels voltants, ara coberts de boscos, trobareu barraques de pedra seca escampades aquí i allà. Tot allò, ara farà uns cent anys, havia estat vinya.

Producció: ecològica
Varietats: Picapoll, Cabernet franc, Garnatxa.

Venda online: sí
Visites: Sí