L’Hort del Navarro, a Súria, és una petita explotació familiar de poc més una hectàrea i mitja. S’hi fa agricultura ecològica. Es troba al costat del riu Cardener i ben a la vora d’un fantàstic bosc de ribera que és una de les joies ecològiques de la zona

Joves, però amb una llarga tradició

La història es remunta enrera, molt enrera. El rebesavi del pare. Era carreter que transportava sal i guix. Feia viatges cap al nord d’Espanya, cap a Navarra. I vet aquí que li deien “el Navarro”. D’aquí vé el nom, o un dels noms que han adoptat: l’hort del Navarro.

Les primeres escriptures de l’hort daten del 1700.

Els avantpassats dels joves actuals conreaven la terra. L’avi Salvador i la iaia Cristina , ja utilitzaven molta diversitat de conreus hortícoles. Amb l’entrada de les grans superfícies i la falsa creença que la industrialització de la fruita i verdura era més saludable, la venda de productes de l’hort i la cultura de comerç de proximitat va disminuir, fent que la família anés deixant les feines de l’hort.

tres-mosqueteros

Ja però fa uns vuit anys, quan el Jordi Morera va estudiar a l’Escola Agrària de Manresa, va decidir tornar a engegar, amb l’ajuda del seu pare, però aquest cop amb una filosofia diferent: la de l’hort ecològic.

La Tina, la germana del Jordi, la més novella en aquest camp, després de treballar tres anys a la residència d’avis, va decidir unir-se al projecte familiar.

El Pol, de Navàs, és el mes veterà en l’agricultura ecològica. Va viure a Navès durant cinc anys i allà va engegar el projecte de l’Horta de Busa, on va obtenir una gran experiència. Després de dos anys de col·laborar amb la Tina i en Jordi, ha decidit unir forces i venir a treballar a Súria, a l’Hort del Navarro.

De temporada

A l’hort del Navarro creuen en la producció de fruita i verdura de temporada. És per això que no tenen pomes a l’estiu o pebrots a l’hivern. Tot de qualitat, fresc i de proximitat.

Seguint el seu calendari, en el moment de tancar aquest article, tot just encetant la primavera, tenen els darrers calçots de la temporada, bledes i espinacs, bròquils i cols, alls i cebes tendres.

Aviat començaran les faves.

Dels que n’hi ha gairebé sempre, diferents varietats d’enciams, porros, pastanagues i ravenets.

Del rebost, encara tenen algunes carbasses, alls i cebes seques, i patates.

alls_secs

També pollastres ecològics

A part dels productes de l’horta, aquest equip jove també fa uns quatre anys que crien pollastres ecològics. Aquesta línia de treball, sota el nom de Mas Cebrià.

Paciència, un temps de cria llarg i pastura a l’aire lliure. Un creixement lent, que comporta un desenvolupament muscular adequat, el qual dóna al gall una textura ferma i un gust excel·lent.

De les dues races autòctones catalanes, el gall del Penedès i el pota blava d’El Prat.

mercat-de-suria

Per internet, i als mercats

Una de les característiques del projecte és la venda directa al consumidor, i ho fan de dues maneres.

Amb el mètode de les cistelles setmanals, que  es poden encarregar per internet. Les reparteixen ells mateixos cada dijous a diferents poblacions del Bages.

I també amb parades als mercats el divendres a Solsona i el dissabte es desdoblen per poder estar a Súria i a Navàs.

Hi ha la possibilitat de visitar l’explotació. Cal que concerteu cita prèviament.