«Jo ja tinc seixanta-nou anys. Ara he de tornar a plantar cinc-cents presseguers? Per què? Vaig tenir un primer moment que les ganes eren d’engegar-ho tot, de deixar-ho estar.». Ara fa un mes, aquest era el sentiment de l’Enric Casasayas, el pagès que junt amb la seva família és al capdavant de Les Arnaules, a Viladordis. Una família ben coneguda i estimada pels seus productes d’horta, i que el dilluns 18 de juliol va veure com les flames d’un incendi forestal afectaven la seva finca, que és on viuen i treballen.

Un mes després el rastre de l’incendi és ben visible en el paisatge, però no en els ànims de la família Casasayas, que continua treballant com sempre i servint les seves verdures amb un somriure franc a la cara . «Va venir la meva família, i em van animar a continuar. “Ja t’ajudarem”, em deien. Ja ho sé.», afirma l’Enric, que després d’uns primers quinze dies de desànim ha recuperat l’esperit emprenedor i ja veu amb il·lusió de noves possibilitats, noves oportunitats.

L’endemà del foc, amb els ànims tocats, la pregunta: «I ara, què fem?». La major part de l’horta havia quedat salvada. A mitjans de juliol. Això vol dir que una carretada de tomàquets i albergínies estaven esperant per ser collits i arribar a les llars manresanes. Després d’uns moments inicials de dubtes, la família va veure clar que havien de mantenir el ritme i aquella mateixa setmana de mitjans de juliol ja muntaven la parada habitual al mercat dels dimecres, a la plaça de les Oques de Manresa. El divendres, al mercat de la Mion, i el dissabte a la plaça Major.

També tenen oberta una botiga a la mateixa finca, que obren entre setmana, entre les sis i les vuit del vespre. El dia que hi vaig per fer aquest article costa de trobar-hi aparcament. A la porta de la botiga, hi ha cua de clients esperant. Pel que em diuen, ha estat una constant aquest mes d’agost.