La història del Museu de la confitura és molt semblant a la que explica com Isaac Newton va arribar a la llei de la gravetat. Una fruita, una poma que cau, i un observador.
En el cas que ens ocupa, la fruita és una llimona. L’observadora, Georgina Regàs, L’invent que se’n deriva és el Museu de la Confitura, a Torrent, un petit poble del Baix Empordà.
“El primer cop que el vaig veure era un dia gris i plovia: només el llimoner estava radiant. Era esplèndid, estava carregat de llimones i les branques es tombaven pel pes de la fruita.”
La Georgina, que s’ho mirava, estava interessada en la cuina. Però mai a la vida havia fet una melmelada o una confitura. Una amiga anglesa li va donar la idea, la recepta. “A partir d’aquell moment se’m va obrir tot un món, que encara no se m’ha tancat”.
Inspirada en un museu de la xocolata que va visitar al sud de França, la Georgina va decidir posar en marxa el seu Museu de la Confitura. Inaugurat el 2004, un petit espai amb tot d’informació sobre el tema. Allè s’hi poden comprar totes les varietats de confitures i melmelades, d’elaboració pròpia. Una de les gràcies, precisament, és que també es pot veure el procés, com s’elaboren.
Cursos tot l’any al Museu de la confitura
No només es pot veure com es fan. També se’n pot aprendre. El calendari per aquest curs 2016-2017 preveu un total de cinc curs, que es fan en dissabtes al matí. Més o menys un cop cada dos mesos.
Començant ara l’octubre amb les fruites de tardor fins a les fruites d’estiu, el mes de juny. Passant per les confitures de Nadal, els cítrics i les agredolces i chutneys.
Aquí en podeu veure el calendari complert.
De l’Empordà al Senegal
Aquest estiu, les vacances de la Georgina, amb els seus 84 d’anys, han estat ben especials. Destí: Senegal. Objectiu: posar en marxa una cooperativa. Una cooperativa que doni feina a totes les mares de Lyndiane, un petit poble d’aquest país africà. Per tal que puguin dur els seus nens a l’escola i tenir una vida digna per tirar endavant.
Durant la seva estada, la Georgina ha format tres dones. Les futures treballadores de la cooperativa: la Binta, la Fatou i la Djiba. Van provar-ho amb els mangos, la fruita local. Fins a sis varietats diferents, se’n troben als mercats. Van experimentar amb diferents processos i diferents varietats fins que van arribar a resultats satisfactoris. També van fer unes proves amb flor d’hibiscus i va sortir una gelea de bissap, com l’anomenen allà, boníssima, gustosa, d’un color vermell brillant com un robí.
“El que ens semblava una utopia s’ha convertit en una realitat, el camí serà llarg i difícil però ho farem. I ens donarà aquella satisfacció que només s’aconsegueix actuant per aconseguir un món millor i més just.”
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?