A menjar s’aprèn menjant. Aquest és el lema que inspira el programa “Mengem d’Aquí”. Que a l’escola s’ensenyi la teoria d’una bona alimentació està molt bé.

Però si s’aprèn a la pràctica, molt millor.

No serveix de res saber que cal menjar 5 racions de fruita i verdura al dia si al final del dia com a molt hem menjat un poma perquè no ens hem planificat bé la compra o el dia

Productes locals als menjadors escolars

L’Alt Urgell i la Cerdanya han revolucionat els seus menjadors escolars. Amb l’assessorament de la fundació Alícia, i la implicació dels directors dels centres educatius, les associacions de mares i pares i els gestors de menjador escolar de cada centre.

Fins ara, els menjadors escolars d’aquestes comarques dels Pirineus, pel que fa als menús que s’hi donaven, no es diferenciaven pràcticament en res dels menjadors escolars de la resta del país.

Fins ara, perquè el programa “Mengem d’aquí”, com el seu nom suggereix, comporta que ens els menús escolars de l’Alt Urgell i la Cerdanya ara tenen una major presència els productes locals d’aquestes dues comarques.

Als menjadors escolars de hi haurà pròximament una major presència dels productes agroalimentaris de les dues comarques, gràcies al projecte estratègic “Mengem d’aquí”

La fundació Alícia ha ajudat a preparar uns menús que no només siguin saludables i estiguin basats en els productes locals, sinó que a més siguin saborosos, que facin de bon menjar.

De proximitat, de temporada, tradicional

A la web de Mengem d’Aquí es poden consultar alguns dels menús que tenen els centres educatius pels propers mesos.

Platsque estan elaborats amb productes de proximitat són, per exemple, bròqul amb patates, arròs amb bolets, hamburguesa de vedella, llom arrebossat, trinxat de col, pollastre al forn o fricandó.

De temporada, a part de la fruita, crema de carbassó, crema de carbassa, pasta amb verdures, cigrons amb bolets, bròquil amb patates.

Finalment, també remarquen els plats que es basen en receptes tradicionals. Aquí trobem pollastre al forn amb bolets, fideus a la cassola, brandada de bacallà i escudella de carbassa i mongeta.

 

Alimentació saludable, adaptada a l’entorn

L’alimentació saludable es defineix com aquella que és suficient, equilibrada, variada i segura, però també adaptada al comensal, a l’entorn i sobretot sensorialment satisfactòria.

Doncs tant nens com adults mengem evidentment per nodrir-nos però també per altres motius igual d’importants com: la satisfacció i el plaer, les relacions afectives, la identificació social, cultural i religiosa, etc. que a la llarga configuren el comportament alimentari i que poden repercutir en l’estat de salut de l’individu.

Menjar sa és adaptar el consum d’aliments a les necessitats pròpies de cada individu. L’Agència Europea de Seguretat alimentaria (EFSA) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomanen que l’energia consumida per un individu al llarg del dia es distribueixi segons: 45-60% Hidrats de carboni, 20-35% greixos i un 10- 15% proteïnes. Però… com planificar una alimentació només sabent aquests percentatges? Eines com la piràmide alimentaria o taules d’equivalències són una bona alternativa per facilitar-ho.

A casa també

Aquest projecte pretén col·laborar casa i escola per a crear unes pautes a seguir tot garantint una alimentació bona, sana i sostenible, a través d’eines i trucs per tal que la seva gestió sigui fàcil, des del moment de la planificació fins que el menjar arriba a la taula.

Aquest projecte es tracta d’una iniciativa del Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que compta amb la col·laboració dels dos consells comarcals (Alt Urgell i Cerdanya) i el finançament del Departament d‘Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat en el marc del programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020 i del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Llistat de productors adherits al projecte

ALT URGELL:

S.A.T. La Reula (Organyà) • Cooperativa Cadí (La Seu d’Urgell) • Mafriseu SA (La Seu d’Urgell) • Llemosina Borda Andria (La Seu d’Urgell) • Ramaderia Ca l’Andreu (Alàs) • Xarcuteria Pagès (La Seu d’Urgell) • Menja’t l’Alt Urgell (Alt Urgell) • Cal Majuba (Alàs i La Seu d’Urgell) • Isabel Perera Martin (La Seu d’Urgell) • Autoservei Reig SL (Oliana) • Pastisseria Sole Pallares (Oliana)

CERDANYA:

Làctics Llívia (Llívia) • Cal Gravet SCP (Saga-Ger) • Cal Calsot (Montellà) • Ecopyrene SL (Bellver de Cerdanya) • Forn d’en Jordi (Martinet) • Ramon Pons Capdevila (Bor) • J. Cot Ruaix i MªDolores Puig (Vilallobent) • Ca l’Alzina (Puigcerdà)