Destaca pels esforços per recuperar la Corbella, varietat autòctona del Bages.

Aquest matí, el conseller d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat les noves instal·lacions de la Granja Migjorn, a la vall d’Hortons, terme municipal de Navàs. A l’acte hi han assistit també, entre d’altres autoritats, els alcaldes de Navàs, Súria i Cardona, termes en què es conrea la varietat autòctona d’oliveres Corbella, la recuperació de la qual l’objectiu principal del projecte Migjorn.

Maria Àngels Rial, fundadora de Migjorn, ha rebut els assistents parlant dels atractius de la vall d’Hortons, força desconeguda, en la qual hi ha 22 masies. Segons Rial, la vall té un gran potencial turístic i permet de fer-hi unes bones passejades ciclistes, però també té un potencial econòmic, primer amb la producció de semen porcí, i ara amb aquest nou projecte Migjorn, amb la producció d’oli de les varietats Arbequina i Corbella.

DSCF3386
Rial ha aprofitat la presència del conseller Pelegrí per fer algunes demandes. Primer, remarcant que la finca està envoltada de boscos, que hem tingut la sort que no s’hagin vist afectats per cap incendi, s’ha queixat que s’hagi retirat una torre de vigilància. Ha afegit que cal tenir en compte que, a la zona, la cobertura de mòbil és deficient, i per això disposar de la torre és important, per poder alertar d’un possible incident.

Després dels parlaments, els assistents, que rondaven el centenar, s’han dividit en petits grups, que han anat fent un recorregut per les instal·lacions que avui s’inauguraven. Primer, han pogut veure la projecció d’un audiovisual que explica el procés de recuperació de la vartetat Corbella. Després han vist la sala de premsa, la zona d’envasat i el magatzem.

Finalment, al jardí de la masia, els convidats han pogut tastar una sèrie de tapetes, cadascuna amb una varietat diferent dels olis que es produeixen a la granja. Trobareu més informació i en podreu comprar des del seu lloc web.

La Granja Migjorn pertany al terme municipal de Navàs, però s’hi arriba per la carretera de la vall del Cardener, per una pista forestal que surt de Valls de Torruella. Un camí llarg i, avui, polsegós, entremig de camps d’ordi i pinedes de pi blanc. Quan s’arriba a la finca, però, ja es veuen canvis en el paisatge, amb les ciudades plantacions joves d’oliveres, que contrasta amb l’abandó general que fins fa poc tenia aquest cultiu a la comarca.