Image
Territori de Masies: la rellevància d'implicar-se en projectes col·lectius quan es viu disseminat pel territori. Un nou impuls a la petita pagesia local, amb criteris de sostenibilitat i benestar animal, vinculant-la amb serveis turístics i culturals i organitzant activitats per promoure l'economia de la zona.
Iniciatives
11/05/2018

Territori de Masies: per conèixer el baix Solsonès

O pots aprofundir en el tema

Una iniciativa per conèixer el nostre patrimoni cultural, social i paisatgístic de la mà de les persones que hi viuen. Us animo a descobrir tota la feina que fa Territori de Masies i a gaudir de les activitats que organitzen.

Fa uns dies vam tornar a Solsona per fer una visita guiada per la ciutat. A l’Oficina de Turisme vam visitar una exposició sobre la comarca del Solsonès, La descrivien com la comarca de les mil masies. Una encertada descripció per una comarca amb una superfície de més de mil km2. La meitat dels seus habitants es concentra en la seva capital, Solsona. Però la resta viu en masies disseminades per tot el territori.

Justament en aquesta terra neix Territori de Masies. Una associació que treballa per promoure, reivindicar i protegir les maneres de fer, els paisatges i la vida rural d’aquesta comarca. Creada el 2009 per veïns, associacions i empreses del baix Solsonès. Aplega els pobles de Llanera (Segarra), La Molsosa, Pinós, Riner, Llobera, Pinell de Solsonès, Clariana de Cardener (Solsonès) i Castelltallat (Bages).

Implicar-se en projectes col·lectius

Els socis de Territori de Masies destaquen la rellevància d’implicar-se en projectes col·lectius. Donat el caràcter disseminat del territori, volen donar un nou impuls a la petita pagesia local. Sobretot, es mouen amb criteris de sostenibilitat i benestar animal. Vinculats a serveis turístics i culturals, organitzen activitats per promoure l’economia de la zona, respectant l’entorn natural i els valors del territori.

Així, el passat mes de març posa en marxa el projecte “TastaTerritori”. Per donar a conèixer conjuntament el producte alimentari, artesà, cultural i turístic de les empreses del baix Solsonès. Elaboren tasts i menús amb què l’associació participa en diferents fires i esdeveniments.

Guia de recursos

A més, Territori de Masies també treballa en una nova guia de recursos. Inclou una vintena de productors agroalimentaris i una trentena de serveis culturals i/o turístics. Restaurants, allotjaments, artesans i d’altres serveis que ofereix gent de la zona. Lluny de ser un catàleg comercial, vol ser una eina de divulgació dels valors territorials, com la seva identitat rural i el respecte pels valors mediambientals. Més enllà d’un paisatge pintoresc, Territori de Masies el conformen els petits negocis que hi tenen activitat, les entitats que el dinamitzen i les persones que viuen al territori.

I per conèixer el passat rural de la comarca, aquest mes d’abril Territori de Masies ens proposava una ruta circular en BTT. Recórrer Roquerols, Matamargó i Claret dels Cavallers.

En primer lloc, la ruta s’iniciava a Roquerols, antiga serradora, on s’oferia un esmorzar amb productes de la comarca. Després s’arribava a Matamargó per visitar la Casa-Museu Les Casas de Matamargó. Un exemple de la vida autosuficient de la Catalunya rural fins a mitjans del segle XX.

Una masia autosuficient

Aquesta finca es troba allunyada dels principals nuclis poblats de les comarques del Solsonès i del Bages, i dels serveis i productes que aquestes oferien. Per tant, la masia es va adaptar per poder-se autogestionar i produir tot allò necessari per viure.

La ruta continua fins a Claret de Cavallers, on es visita el nucli medieval i l’església de Sant Pere de Claret. Tota la informació sobre la ruta la trobareu aquí.

Finalment, si voleu saber-ne més, sobre l’associació Territori de Masies, podeu anar a la seva pàgina web, i podeu seguir-los a les xarxes socials per estar informats de les activitats que organitzen.


Article publicat originalment al blog Retalls de cuina.

Comments
Deixa-hi un comentari

Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.

Vols subscriure't a Proper?

  • Google+
  • Instagram
  • Vimeo

newsletter

Subscriu-te i descobreix totes les novetats del teu entorn més proper