Image
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori
  • Proper
    • Qui som?
  • Guia Bages Proper
  • Trobades de cuiners i productors
    • 3a Trobada de cuiners i productors
  • Agenda
  • Directori

proper.cat

Bledes
Perquè les bledes són vitals, fresques, brillants, i plenes de vitamines, fibra, àcid fòlic i sals minerals. Després d'uns anys d'un cert desprestigi, avui dia el consum de bledes va creixent com creix l'interès per fer una alimentació lleugera i sana.
De temporadaProducte
22/03/2021

Les bledes són vitals

Eva Pio

Dietista-nutricionista a la Fundació Althaia
O pots aprofundir en el tema
#Verdures

Si mai us han dit que sou unes bledes, enhorabona!

Perquè les bledes són vitals, fresques, brillants, i plenes de vitamines, fibra, àcid fòlic i sals minerals.

Les bledes pertanyen a la família de les amarantàcies, igual que la remolatxa, i són originàries del sud d’Europa, o sigui que són molt com de casa nostra i encara se’n poden trobar en estat silvestre.

El consum de bledes ve de molt antic, els grecs i els romans ja la conreaven i es feien servir tant pel consum humà, sobretot les seves fulles, com pel consum animal quan s’utilitzaven les arrels.

Malauradament les bledes van patir uns anys de desprestigi doncs es consideraven una verdura de gent pobre. Per sort avui dia el consum de bledes va creixent de la mateixa manera que creix l’interès per fer una alimentació lleugera i sana.

Les bledes, com no, són un aliment de proximitat, inclús en podem tenir al jardí, al balcó de casa o al terrat.

bleda2

Versàtils a la cuina

I si t’han dit que ets més “soso” que un plat de bledes, no pateixis!

Perquè a la cuina podem fer un munt de plats ben alegres i eixerits, amb aquesta verdura tan saludable.

Algunes receptes amb bledes

A continuació us deixo alguna idea i recepta.

 

Canelons amb fulles de bleda

La idea és substituir la pasta de caneló per fulles de bledes. Per això caldrà tallar-ne la tija i escaldar les fulles durant 2 o 3 minuts. El farciment pot ser del gust de cadascú i de cada moment. Podem farcir-les de carn, de peix, d’arròs, de bolets, de pernil i formatge, etc., i la salsa la podem fer tant de beixamel com de tomàquet, doncs les dues hi queden molt bé. 

I de les tiges què en fem?

Hummus de tiges de bleda

Coure les tiges d’un manat amb aigua bullent durant uns 15 minuts, escórrer-les bé i triturar-les juntament amb 2 cullerades soperes de Tahini, el suc de mitja llimona, 2 grans d’all i una mica de sal.

Tip: a mi també m’agrada posar-hi unes quantes avellanes torrades.

De mica en mica s’hi va incorporant oli d’oliva extra verge com si volguéssim fer una maionesa, fins a obtenir la textura adeqüada.

Tiges de bleda gratinades

Escaldar les tiges amb aigua bullint, posar-les en una safata per anar al forn, afegir salsa beixamel i formatge ratllat per sobre.

Bledes per dinar per sopar i ara també per esmorzar o berenar?

Moneder de bledes amb panses i pinyons

Necessitem

  • un manat de bledes (només les fulles, les tiges les podem fer servir per una altra recepta),
  • un grapat de panses de Corint (millor remullades una estona abans amb una mica de licor o aigua),
  • un grapadet de pinyons,
  • mig vas de crema de llet o 1 iogurt,
  • 1 ou,
  • 50 g de formatge ratllat,
  • 1 rull de pasta de full i
  • sucre llustre per a servir

Tallem finament les fulles de bledes sense coure, ben netes i escorregudes i ho barregem tot plegat. Posem la farça sobre la pasta de full i la tanquem com si fos un moneder.

Es cou al forn prèviament calent durant uns 25 o 30 minuts i abans de servir s’empolsima amb sucre llustre. Tant es pot menjar calent com fred. També es poden fer “moneders” individuals.

Espero que us animeu a preparar i menjar bledes

bleda3

Les diferents varietats de bledes

Hi ha varietats de sembra primaveral i altres de sembra a la tardor. Aquestes darreres toleren millor les baixes temperatures.

També es poden diferenciar les varietats pel color dels peciols de les fulles. Poden ser blancs, grocs o vermells.

Darrerament veiem sovint a botigues i mercats la bleda de Lió, de fulles grans molt abundants, erectes, color verd groguenc, de penques molt amples i carnoses

Des del Col·lectiu Eixarcolant estan promovent la recuperació de les varietats autòtocnes de les plantes sovint anomenades males herbes, però que tenen molts aprofitaments.

Una d’elles, una d’aquestes plantes, és la bleda silvestre. Al seu lloc web en podeu comprar llavors.

6 consells per fer més bones les bledes

  • Tria-les bé, que tinguin les fulles fermes, arrugades i de color verd sense taques ni forats. Si són petites, millor, perquè tindran un sabor més dolç i menys amarg.
  • La temporada de bledes és entre els mesos de setembre i maig, i és en la seva temporada quan gaudim del màxim sabor d’aquesta verdura.
  • Cuina-les el mateix o pocs dies després de comprar-les. No les tinguis abandonades a la nevera. Tenen una vida molt curta i aguanten com a màxim quatre dies.
  • Vols congelar-les? Renta les bledes prèviament i bull-les durant tres minuts. Més tard, deixa-les refredar i guarda-les en bosses per congelar fins a un any.
  • Cuina a banda les tiges i les fulles. Tenen diferents punts de cocció i les fulles en tenen prou amb 15 minuts; els troncs, les penques, en canvi, poden necessitar 35 minuts, depenent del gruix.
  • Cola i asseca-les una vegada cuinades, ja que deixen anar molta aigua.

Bledes a la catalana

Vols més receptes per les teves bledes?

A Factor Gastronòmic proposen una variant dels espinacs a la catalana. Amb bledes, és clar,

bledes saltejades amb pernil

Bledes amb pernil

Al lloc web d’Ecoarrels trobem les bledes saltejades amb pernil.

Bledes bullides amb alls

En Jordi Garcia Miguel, al lloc web receptes.cat, proposa de bullir-les, simplement, amb alls i alguna herba aromàtica.

Deixa-hi un comentari

Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.

Vols subscriure't a Proper?

Cancel·la la resposta

Articles
relacionats

De temporada
Número 2

Carxofes del delta de l’Ebre

Producte

D’on ve el que mengem: 5.000 kilòmetres fins arribar al teu plat

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Twitter
  • Vimeo

newsletter

Subscriu-te i descobreix totes les novetats del teu entorn més proper

Proper

Primavera 2022

  • Iniciatives
  • Productors
  • Producte
  • De temporada
  • Veus
  • Restaurants

Proper

  • Equip
  • Contactar
  • Newsletter
  • Publicitat
  • Avís legal
logo CDmon

hosting by cdmon

Amics del Segell
Pujar