Si mai t’han dit que ets una bleda, enhorabona!

Perquè les bledes són vitals, fresques, brillants, i plenes de vitamines, fibra, àcid fòlic i sals minerals.

Les bledes pertanyen a la família de les amarantàcies, igual que la remolatxa, i són originàries del sud d’Europa, o sigui que són molt com de casa nostra i encara se’n poden trobar en estat silvestre.

El consum de bledes ve de molt antic, els grecs i els romans ja la conreaven i es feien servir tant pel consum humà, sobretot les seves fulles, com pel consum animal quan s’utilitzaven les arrels.

Malauradament les bledes van patir uns anys de desprestigi doncs es consideraven una verdura de gent pobre. Per sort avui dia el consum de bledes va creixent de la mateixa manera que creix l’interès per fer una alimentació lleugera i sana.

Les bledes, com no, són un aliment de proximitat, inclús en podem tenir al jardí, al balcó de casa o al terrat.

bleda2

Versàtils a la cuina

I si t’han dit que ets més “soso” que un plat de bledes, no pateixis!

Perquè a la cuina podem fer un munt de plats ben alegres i eixerits, amb aquesta verdura tan saludable.

A continuació us deixo alguna idea i recepta.

 

Canelons amb fulles de bleda

La idea és substituir la pasta de caneló per fulles de bledes. Per això caldrà tallar-ne la tija i escaldar les fulles durant 2 o 3 minuts. El farciment pot ser del gust de cadascú i de cada moment. Podem farcir-les de carn, de peix, d’arròs, de bolets, de pernil i formatge, etc., i la salsa la podem fer tant de beixamel com de tomàquet, doncs les dues hi queden molt bé. 

I de les tiges què en fem?

Hummus de tiges de bleda

Coure les tiges d’un manat de bledes amb aigua bullent durant uns 15 minuts, escórrer-les bé i triturar-les juntament amb 2 cullerades soperes de Tahini, el suc de mitja llimona, 2 grans d’all i una mica de sal.

Tip: a mi també m’agrada posar-hi unes quantes avellanes torrades.

De mica en mica s’hi va incorporant oli d’oliva extra verge com si volguéssim fer una maionesa, fins a obtenir la textura adeqüada.

Tiges de bleda gratinades

Escaldar les tiges amb aigua bullint, posar-les en una safata per anar al forn, afegir salsa beixamel i formatge ratllat per sobre.

Bledes per dinar, bledes per sopar i ara també bledes per esmorzar o berenar?

Moneder de bledes amb panses i pinyons

Necessitem

  • un manat de bledes (només les fulles, les tiges les podem fer servir per una altra recepta),
  • un grapat de panses de Corint (millor remullades una estona abans amb una mica de licor o aigua),
  • un grapadet de pinyons,
  • mig vas de crema de llet o 1 iogurt,
  • 1 ou,
  • 50 g de formatge ratllat,
  • 1 rull de pasta de full i
  • sucre llustre per a servir

Tallem finament les fulles de bledes sense coure, ben netes i escorregudes i ho barregem tot plegat. Posem la farça sobre la pasta de full i la tanquem com si fos un moneder.

Es cou al forn prèviament calent durant uns 25 o 30 minuts i abans de servir s’empolsima amb sucre llustre. Tant es pot menjar calent com fred. També es poden fer “moneders” individuals.

Espero que us animeu a preparar i menjar bledes

bleda3