Les carxofes són un dels nombrosos productes d’horta que es conreen a la zona del delta, a la comarca del Baix Llobregat. Després de la Guerra Civil (1936-1939), les primeres divises que van entrar al Prat de Llobregat van venir de la venda de les carxofes. Fa només cinquanta anys hi havia en aquesta vila una duana on es fiscalitzaven les exportacions i des d’on sortien fins a set trens d’hortalisses setmanals. Calien tres fàbriques de gel per garantir el transport en fred de la carxofa i els llegums. Des d’aleshores, i malgrat la pressió creixent exercida per la industrialització i la urbanització de la zona, al delta la carxofa ha pogut mantenir la seva presència.
Carxofes del Llobregat, carxofes del Prat
El Prat de Llobregat és avui dia el punt més important, quantitativament i qualitativament, de producció de carxofes (Cynara scolymus) en terres catalanes. En les espècies conreades s’ha combinat la varietat Tudela, que els pagesos han anat seleccionant acuradament al llarg dels anys, amb varietats locals anteriors a la introducció d’aquesta, com és l’Aranjuez i, recentment, una de nova, la Llombarda.
La carxofa es cull al matí i la seva collita sol començar a final d’octubre i allargar-se fins al final de la primavera. La més gran concentració de producció es dóna cap a final de març. La importància i la qualitat d’aquestes carxofes han propiciat que actualment s’estigui tramitant l’obtenció d’una Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Comercialització I Consum
La carxofa del Llobregat es comercialitza, fresca, sobretot a Mercabarna. Des d’on es lliura als majoristes que la distribueixen per tot Catalunya i fora del territori català. Una part de la collita es comercialitza al sud d’Espanya per ser envasada en conserva. El seu consum, com el d’altres carxofes, es troba àmpliament estès a les llars als mesos d’hivern i primavera. Es menja bullida, a la brasa, arrebossada, en truita, sofregida, etc.
Informació extreta del llibre “Productes de la Terra”, editat el 2003 pel departament d’Agricultura, Ramadeeria i Pesca de la Generalitat de Catalunya.
Els usuaris subscrits poden deixar comentaris.
Vols subscriure't a Proper?