Les al·lotes i els al·lots, a l’hivern mengen calçots

(dita popular, acabada d’inventar)

 

Segons la Viquipèdia, “es denomina calçot a cada un dels brots d’una ceba blanca totalment desenvolupada i que ha estat replantada al terreny. Aquests brots a mesura que van creixent es van calçant, és a dir, es cobreixen els costats de terra per blanquejar la seva base, que és la part que es consumeix. Això provoca que la part enterrada sigui molt tendra i d’un gust i una dolçor característics“.

Si bé a principis del segle XX les famílies de Valls ja els consumien els dies festius, actualment els calçots, representen ser més que un aliment, doncs han esdevingut tot un fet gastronòmic, fortament arrelat i popular. Els calçots es consumeixen principalment a l’hivern, rostits directament a la flama d’un foc de llenya o de sarments de vinya i acompanyats de la seva salsa característica, la “salvitxada

Fer una calçotada no és tan sols fer un àpat, sinó que és essencialment una festa. Una festa gastronòmica celebrada a l’aire lliure, on la degustació dels calçots i els altres menjars que els acompanyen formen part d’un ritual col·lectiu, cooperatiu i alegre.

Les propietats nutritives dels calçots són molt semblants a les de les cebes, és a dir, el calçot és un aliment baix en calories, sense greixos i amb un ampli contingut de vitamines i minerals. Al calçot se li atribueixen propietats diurètiques, tonificants, hipocolesterolemiants i fins i tot afrodisíaques.

Però a part de fer la calçotada, de quina manera podem consumir els calçots?

A la cuina, calçots de mil maneres

A la cuina de casa podem coure calçots al microones. En aquest cas hauran d’estar nets i coure’ls uns 3 minuts a màxima potència. A casa també els podem coure sota el grill i també a sobre d’una paella. Tingueu per segur que fets així en la intimitat de casa, també els podrem gaudir molt, això si, sense oblidar la seva salsa “salvitxada”.

salsa de calçots

Però de la mateixa manera que hem dit que els valors nutritius del calçot són semblants als de la ceba, a la cuina també la seva utilització pot ser semblant. A continuació us proposo dos plats fets amb calçots amb els que de ben segur podreu gaudir, tant del seu sabor, com del seu aroma i presència.

La sopa de calçots amb roquefort

Una sopa d’hivern per excel·lència.

Ingredients per 4 persones:

  • 500 g de calçots nets
  • 1,5 l d’aigua o brou
  • 40 g d’oli d’oliva extra verge
  • 100 g de formatge roquefort
  • 1 cullerada sopera de farina
  • sal, pebre i nou moscada

Elaboració:

  1. Tallar els calçots en rodanxes fines
  2. Dins una cassola de fons gruixut, fer coure els calçots amb l’oli d’oliva, a foc dolç i amb la cassola tapada, deixem suar-los uns 15-20 minuts fins que es comencin a daurar i llavors hi afegirem la cullerada de farina.
  3. Remenem tot junt enèrgicament i deixem coure 2 minuts més
  4. Afegim la nou moscada, sal i pebre al gust i tot seguit l’aigua o el brou
  5. Deixem bullir tot junt durant 10 minuts
  6. Posem trossets de formatge dins les soperes i aboquem la sopa ben calenta al damunt
  7. Servir tot seguit

Una variant més tradicional i molt bona és fer torradetes de pa i posar formatge ratllat per sobre i gratinar un moment. Posar aquestes torradetes per damunt de la sopa.

I pel que fa al formatge, si voleu una alternativa més propera, podeu provar el formatge blau de Sant Roc.

El pastís de calçots

Un pastís molt fàcil de fer i nutritiu.

Ingredients per 4 persones

  • 1 rotllo de pasta brisa
  • 800 g de calçots nets
  • 3 ous
  • 300 cl de llet
  • 200 cl de llet de coco
  • 1 culleradeta de cafè de mel
  • 30 g d’oli d’oliva extra verge
  • 50 g de formatge parmesà ratllat o en pols
  • sal i pebre al gust

 

Elaboració:

  1. Tallar els calçots a rodanxes fines
  2. En una saltejadora, coure els calçots amb l’oli, durant 15 minuts, tot remenant sovint, a mitja cocció afegir la mel, sal i pebre.
  3. Batre els ous, amb les dues llets
  4. Desenrotllar la pasta i posar-la en un motlle per anar al forn amb el seu mateix paper de coure
  5. Repartir els calçots sobre el fons i a continuació la barreja cremosa
  6. Posar dins el forn calent uns 25 minuts
  7. Treure el pastis, afegir el parmesà ratllat per sobre i tornar a posar dins el forn uns 10 minuts més

Aquest pastis és molt bo i també el podem provar posant 400 g de calçots i 400 g de carbassa.

El calçot es un aliment plenament de temporada, aprofitem-lo !


 

Foto: Marta Mañé