Fa uns dies, i gràcies a la invitació de Gema de Divinos Sabores, vam poder visitar Ca Rosset, una empresa familiar situada a Vilallonga del Camp, al Camp de Tarragona, on cultiven principalment avellaners, ametllers i oliveres i comercialitzen la seva producció d’avellanes de la varietat negreta, ametlles de la varietat marcona, oli d’oliva arbequina verge extra, melmelada de mandarines clemenul·les i patés d’olives, tot productes de proximitat i de qualitat extraordinària.

De la mà d’en Jaume Gomis vam aprendre unes quantes curiositats sobre els conreus típics del Camp de Tarragona, mentre passejàvem entre arbres fruiters. Sabíeu que si plantem una ametlla en sortirà, amb sort, un ametller bord? Els ametllers s’han d’empeltar per tal que produeixin ametlles, i a més cal plantar dues varietats diferents en un mateix camp per que els insectes les pol·linitzin entre elles. En canvi els avellaners —que són arbustos, no arbres—, a Ca Rosset de la varietat negreta, no necessiten una altra varietat per pol·linitzar-se; tenen flors masculines i femenines, i es pol·linitzen per l’aire.

Respecte les oliveres, són els brots d’un any els que donaran olives l’any següent. Les olives no es poden agafar del terra per que el gust de l’oli se’n veuria afectat; s’han de fer caure de l’arbre directament sobre una xarxa anomenada borrassa, amb mitjans manuals o mecànics, i s’han de portar a extreure´n l’oli en un termini màxim de 24 hores des de que s’han collit de l’arbre.

A Ca Rosset conreen la varietat arbequina, i comercialitzen oli d’oliva verge extra de primer raig, és el suc de les olives que directament s’envasa pel seu consum.

Després de la passejada, vam fer un tast d’avellanes i d’olis. Sabeu que per fer el tast d’avellanes cal escalfar-les primer entre les mans, per que despleguin tots les seves aromes? I respecte l’oli, intentem consumir oli d’oliva verge extra, ja que els altres olis porten altres components químics per fer-los comestibles.

Per recuperar forces després del passeig i d’intentar collir olives davant la pacient supervisió d’en Jaume i la seva filla, Ester, vam menjar la clotxa, un esmorzar típic dels pagesos de Tarragona, un pa amb oli, alls confitats, tomàquet triturat i arengades, un esmorzar potent per recuperar forces després d’una dura jornada de treball al camp.

Per últim, vam fer un tast dels plats que vam elaborar cadascun de nosaltres amb avellanes de Ca Rosset. Un recull de receptes delicioses! Cuinar amb productes de tanta qualitat fan que les receptes sempre surtin bé! Aqui teniu els enllaços amb les receptes que vam cuinar per aquell dia:
Flavorcook, Olimpo de Sabores, Chup,chup, chup, A la carte menús, Divinos Sabores, Cocinera caprichosa, Foodie Amateur i Retalls de Cuina.

Vull agrair novament a l’Ester i als seus pares que ens rebessin tan cordialment a casa seva, i a la Gema per haver pensat en nosaltres hi haver-nos convidat a passar un dia fantàstic a Ca Rosset!


Article publicat originalment a Retalls de Cuina.