Ossera. Un poblet de poc més de 20 habitants, a l’Alt Urgell. El lloc on es fan els millors formatges de Catalunya. No ho diem nosaltres: ho diuen els premis que no paren de rebre.

Dissabte, 17 d’octubre del 2015. A la Seu d’Urgell engega una nova edició de la Fira de Sant Ermengol. I, dins aquesta fira gairebé mil·lenària, ja fa més de vint anys que se celebra la Fira de Formatges Artesans dels Pirineus. Uns quaranta formatgers hi prenen part. Porten els seus productes per tastar i per vendre. També per concursar.

La fira durarà dos dies, però el dissabte engega fort amb el concurs que es fa cada any. Hi ha fins a 12 categories diferents, i per cadascuna de les categories hi ha en joc la medalla d’or, de plata i de bronze.

La formatgeria Serrat Gros, d’Ossera, s’emporta aquest any l’or en la categoria de formatges amb condiment, pel seu Lo Pebrat. Com el seu nom indica, porta pebre.

Ja és gairebé una tradició, amb el permís de tots els altres participants, No és el primer cop, ni de bon tros, que aquesta formatgeria s’endú algun guardó. I això que només opten a les categories dels formatges de cabra, que són els únics que fan. A part de Lo Pebrat, als seus altres formatges Serrat Gros i el Tupí d’Ossera també han guanyat diversos premis en aquest Concurs anual de Formatges Artesans dels Pirineus de la Seu d’Urgell.

I no només en el concurs de la Seu. El Serrat Gros va guanyar la medalla de bronze al Concurs Lactium 2009 de Vic
A nivell internacional, també és un habitual en els World Cheese Awards, que s’atorgen a Anglaterra. Sense anar més lluny, en l’edició del darrer any, 2014, Medalla de plata pel Serrat Gros i Lo Pebrat.

Per tot això, i per d’altres motius que ara no vénen al cas, ja fa dies que tenim ganes de fer una visita a Ossera, per conèixer millor qui hi ha darrera, o al capdavant si ho preferiu, d’aquesta singular formatgeria. Ben aviat tindreu notícies nostres.


Foto: el formatge Lo Pebrat.

Formatgeria Serrat Gros