La Festa de la Calçotada de Valls tradicionalment té lloc l’últim diumenge del mes de gener. Una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot. Els carrers i places de Valls s’impregnen d’un marcat tipisme i bullícia.

Festa de la Calçotada de Valls 2023

A partir de les deu del matí, els carrers i les places de Valls seran escenari d’una varietat d’actes.

A la plaça de l’Oli:

  • Demostracions de coure calçots a la graella;

A la plaça del Blat:

  • Concurs de Cultivadors de Calçots
  • Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa.
  • Demostració de Salsa de la Calçotada per Celíacs i per a intolerants als fruits secs.

Descarrega’t el programa complet.

Degustació popular de la Calçotada Valls 2023

Durant la Festa de la Calçotada podem participar a la calçotada popular que s’organitza al centre de la ciutat.

Una degustació individual consta de 12 calçots, una terrina amb salsa, un botellí de vi de Valls, pa, pitet de roba, taronja i una ampolla d’aigua .

A les places de l’Oli i de la Zeta hi haurà graelles preparades per a les persones que volguem coure carn, llonganissa, botifarra de Valls i tota varietat de carns.

La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada. A les places de dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i al carrer Sant Pere (davant de la Biblioteca Carles Cordó) hi haurà servei de taules per a la degustació.

Concurs de Menjar Calçots

A la mateixa hora, a la plaça del Pati es farà el 36è Concurs de Menjar Calçots. Concurs per saber qui menja més calçots, en un temps predeterminat. A l’inici del concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars.

A les dues del migdia es realitzarà el lliurament dels premis del Concurs de Cultivadors de Calçots,  Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i Concurs de Menjar Calçots.

De les 10 a les 14 hores, a la Plaça del Pati hi haurà l’Espai del vi de la DO Tarragona. Un espai de venda i degustació de vins, amb la presència de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona.

El Mercats de la Calçotada, la Mostra de Cuina del calçot, la 7a Jornada Gastronòmica del Calçot, la ruta “viu la història del xat de Benaiges” i la Trobada de 2CV es celebraran el dissabte 22 i diumenge 23 de gener.

Qui menja més calçots?

En l’edició de l’any 2018, de la Gran Festa de la Calçotada, Adrià Wegrzyn va guanyar el concurs de menjar calçots. Amb el record absolut amb un pes de 5.825 grams i un consum de 310 calçots,

El segon premi va ser per al seu pare Constantino Wegrzyn. Amb 183 calçots i 2.380 grams. El tercer per a Carlos Fontecha amb 172 calçots i 2.010 grams.

Aquest és el concurs més mediàtic dels que es convoquen per la Gran Festa de la Calçotada. Cada any hi participen una vintena de concursants. Fins i tot hi ha una llista de reserva. Segons les regles del concurs, el guanyador d’una edició no pot concursar a la propera. En acabar el concurs, ja hi ha gent que s’apunta pel proper any.

Més informació