Els ous de l’Oriol

Els ous de l’Oriol és el projecte de l’Oriol Comallonga. un jove enginyer que treballa per una empresa de Barcelona. Bé, teletreballa. És a dir, que ho fa des de casa seva, a Cabrianes, Sallent. I això li ha permès d’engegar el seu projecte personal: una granja d’ous ecològics.

L’Oriol és un d’aquests exemples esperançadors, d’aquesta nova generació que recupera l’ofici de pagès. No que el continua: que el recupera. L’avi de l’Oriol era pagès. Encara va sempre que pot a l’hort. L’avi s’estima el seu ofici, però no el volia pel seu fill. De manera que el pare de l’Oriol, a la que va poder, va deixar la granja i es va començar un nou ofici.

Els Ous de l’Oriol, recuperant granges abandonades

De manera que el paisatge de l’Oriol era unes granges abandonades, buides. On havien criat conills i vedells. És en aquestes granges que l’Oriol hi dibuixa el seu somni. En lloc de conills i vedells, però, ell hi vol gallines. Gallines que puguin sortir al pati. Gallines que gaudeixin d’un bon espai, per pujar ben sanes.

Per començar, va criar unes poques gallines, per tenir ous per a l’autoconsum de la família. Però aviat es va engrescar i va començar a donar forma al seu projecte. En l’actualitat està fent un curs d’avicultura ecològica, a l’Escola Agrària de Manresa.

En les granges abandonades, l’Oriol preveu arribar a tenir-hi fins a 700 gallines ponedores, i uns 60 pollastres. L’espai disponible li permetria de tenir-ne moltes més, fins a dues mil, potser. Però ell vol que l’espai sigui un dels seus trets característics. Amb més espai, les gallines creixen millor.

De moment, però, els Ous de l’Oriol està en una fase inicial del projecte. Acabant les instal·lacions i acabant els processos per complir totes les normatives que li exigeixen. Que no són pas poques. Actualment (maig del 2021) té només unes 30 gallines. Anirà incrementant, poc a poc, i aviat compta tenir-ne ja unes 200.

Venda directa

L’altre element clau d’Els ous de l’Oriol és la venda directa. Fa la venda i el repartiment ell mateix, i de moment entre els seus veïns de Cabrianes i Sallent ja té la sortida garantida.

També el podreu trobar amb una parada al mercat de pagès que es fa el primer de dissabte de cada mes. Justament en aquest mercat l’Oriol va conèixer el Nil de l’Hort del Puig. Fruit d’aquesta coneixença, ara podeu afegir els Ous de l’Oriol a les cistelles setmanals que preparen des de l’Hort del Puig.

Els ous de l’Oriol

B-430 2
Sallent 08650 CT ES
Com arribar-hi